Dania główne/ Mięsne

Kurczak z bobem i groszkiem cukrowym

Wspaniały pomysł na rodzinny obiad – grillowany kurczak, dużo warzyw i kremowy sosik, czego chcieć więcej 🙂

Serdecznie zachęcam do wypróbowania, miłego dnia!

Kurczak z bobem i groszkiem cukrowym

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka (najlepiej z hodowli ekologicznej)
  • 2 młode marchewki
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 1 garść groszku cukrowego
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku + odrobina do posypania ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: ugotowane ziemniaki z koperkiem

Wykonanie

1

Mięso oczyścić z błonek i dokładnie umyć, następnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Od każdej piersi odciąć malutką polędwiczkę (znajduje się pod spodem), a pozostałą pierś przekroić wzdłuż na pół. Mięso lekko posolić oraz popieprzyć.

2

Marchewkę dokładnie umyć (jeżeli jest młoda można nie obierać) i pokroić w plasterki.

3

Groszek cukrowy przekroić na pół - ważne żeby był to młody groszek (jest cieniutki i chrupiący).

4

Cebulę posiekać w kostkę.

5

Rozgrzać patelnię grillową i usmażyc na niej piersi z kurczaka (bez tłuszczu) - po 2 minuty z każdej strony. Zgrillowane mięso zdjąć z patelni i odłożyć na bok.

6

Na zwykłej patelni rozpuścić masło klarowane i zblanszować cebulę (2 minuty). Kolej na marchewkę - dodać ją do cebuli i smażyć jeszcze 2 minut.

7

Warzywa zalać wodą i bulionem, całość zagotować. Dorzucić groszek cukrowy i bób, zagotować i dolać śmietanę oraz posypać koperkiem. W tym momencie doprawić do smaku solą i pieprzem.

8

Delikatnie przemieszać i na górze ułożyć kurczaka, pozostawić na średnim ogniu jeszcze około 4 minut (w połowie tego czasu przewrócić mięso, żeby podgrzało się z obu stron).

9

Podawać z ziemniaczkami i koperkiem.

kurczak z bobem

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz