Dania główne/ Mięsne

Kurczak tikka masala

Nie bez kozery robiłam ostatnio indyjskie chlebki naan 😉

Dziś przepis na domowy sos curry, który wykorzystacie podczas przyrządzania kurczaka tikka masala.

Jeżeli nie jecie mięsa możecie je zastąpić kostkami podsmażonego tofu.

Ostrość dania zależy od tego jak „mocną” macie papryczkę chili – w moim przypadku do pasty użyłam tylko jednej papryczki chili (bez ostrej papryki w proszku), więc sami zdecydujcie jak ogniste danie chcecie uzyskać 🙂

Z podanej ilości składników przygotujecie dość dużą porcję, która starczy na dwa obiady – jeżeli coś Wam zostanie możecie śmiało zamrozić.

Smacznego 🙂

Kurczak tikka masala

Drukuj przepis
Porcje: 6 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka (polecam ekologicznego)
  • 2 cebule
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sos curry (przepis poniżej)
  • 400 g puszka pomidorów (krojonych)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szkl. wody
  • sól do smaku
  • do podania: ugotowany ryż, chlebki naan, jogurt naturalny, świeża kolendra, ćwiartki cytryny
  • sos curry: 2 ząbki czosnku, 2 cm kawałek imbiru, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 2 łyżeczki garam masala, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 świeża papryczka chili, 1/2 pęczka kolendry, 1 łyżka wiórek kokosowych, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Wykonanie

1

Przygotowanie rozpocząć od zrobienia sosu curry - czosnek obrać i przekroić na pół, wrzucić do kielicha blendera, imbir obrać i pokroić w plasterki, wrzucić do kielicha blendera, dodać wszystkie pozostałe składniki sosu i dokładnie zblendować na jednolitą masę.

2

Mięso oczyścić i pokroić w kostkę.

3

Cebulę obrać i przekroić na pół, następnie pokroić w półplasterki. Posiekać kolendrę - rozdzielić posiekane łodyżki i listki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

4

Na patelni rozpuścić masło, dodać olej, cebulę, imbir oraz posiekane łodyżki kolendry - smażyć około 8 minut, cebula ma się lekko zrumienić.

5

Do podsmażonej cebuli dodać mięso i sos curry (cały jaki przygotowaliście). Dokładnie wymieszać i dodać pomidory, mleko kokosowe oraz wodę. Całość ponownie wymieszać i na małym ogniu gotować około 25 minut.

6

Od czasu do czasu należy przemieszać sos.

7

Na koniec wyłączyć ogień, dodać posiekane listki kolendry i doprawić do smaku solą.

8

Podawać z ryżem, jogurtem i cytryną lub z chlebkami naan.

Notatki

Przepis - Jamie Oliver "Każdy może gotować" (lekko zmodyfikowany)

cebulasos currytikka masala

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz