Dania g艂贸wne/ Mi臋sne

Kurczak tikka masala

Nie bez kozery robi艂am ostatnio indyjskie chlebki naan 馃槈

Dzi艣 przepis na domowy sos curry, kt贸ry wykorzystacie podczas przyrz膮dzania kurczaka tikka masala.

Je偶eli nie jecie mi臋sa mo偶ecie je zast膮pi膰 kostkami podsma偶onego tofu.

Ostro艣膰 dania zale偶y od tego jak „mocn膮” macie papryczk臋 chili – w moim przypadku do pasty u偶y艂am tylko jednej papryczki chili (bez ostrej papryki w proszku), wi臋c sami zdecydujcie jak ogniste danie chcecie uzyska膰 馃檪

Z podanej ilo艣ci sk艂adnik贸w przygotujecie do艣膰 du偶膮 porcj臋, kt贸ra starczy na dwa obiady – je偶eli co艣 Wam zostanie mo偶ecie 艣mia艂o zamrozi膰.

Smacznego 馃檪

Kurczak tikka masala

Drukuj przepis
Porcje: 6 Czas przygotowania: 1 godzina

Sk艂adniki

  • 2 piersi z kurczaka (polecam ekologicznego)
  • 2 cebule
  • 3 cm kawa艂ek imbiru
  • 1/2 p臋czka kolendry
  • 2 艂y偶ki oleju
  • 2 艂y偶ki mas艂a
  • sos curry (przepis poni偶ej)
  • 400 g puszka pomidor贸w (krojonych)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szkl. wody
  • s贸l do smaku
  • do podania: ugotowany ry偶, chlebki naan, jogurt naturalny, 艣wie偶a kolendra, 膰wiartki cytryny
  • sos curry: 2 z膮bki czosnku, 2 cm kawa艂ek imbiru, 1 艂y偶eczka w臋dzonej papryki, 2 艂y偶eczki garam masala, 1/2 艂y偶eczki soli, 2 艂y偶ki oleju, 2 艂y偶ki przecieru pomidorowego, 1 艣wie偶a papryczka chili, 1/2 p臋czka kolendry, 1 艂y偶ka wi贸rek kokosowych, 2 艂y偶ki p艂atk贸w migda艂owych, 1 艂y偶eczka mielonego kminu rzymskiego, 1 艂y偶eczka mielonej kolendry, 1/3 艂y偶eczki ostrej papryki w proszku

Wykonanie

1

Przygotowanie rozpocz膮膰 od zrobienia sosu curry - czosnek obra膰 i przekroi膰 na p贸艂, wrzuci膰 do kielicha blendera, imbir obra膰 i pokroi膰 w plasterki, wrzuci膰 do kielicha blendera, doda膰 wszystkie pozosta艂e sk艂adniki sosu i dok艂adnie zblendowa膰 na jednolit膮 mas臋.

2

Mi臋so oczy艣ci膰 i pokroi膰 w kostk臋.

3

Cebul臋 obra膰 i przekroi膰 na p贸艂, nast臋pnie pokroi膰 w p贸艂plasterki. Posieka膰 kolendr臋 - rozdzieli膰 posiekane 艂ody偶ki i listki. Imbir obra膰 i zetrze膰 na tarce o ma艂ych oczkach.

4

Na patelni rozpu艣ci膰 mas艂o, doda膰 olej, cebul臋, imbir oraz posiekane 艂ody偶ki kolendry - sma偶y膰 oko艂o 8 minut, cebula ma si臋 lekko zrumieni膰.

5

Do podsma偶onej cebuli doda膰 mi臋so i sos curry (ca艂y jaki przygotowali艣cie). Dok艂adnie wymiesza膰 i doda膰 pomidory, mleko kokosowe oraz wod臋. Ca艂o艣膰 ponownie wymiesza膰 i na ma艂ym ogniu gotowa膰 oko艂o 25 minut.

6

Od czasu do czasu nale偶y przemiesza膰 sos.

7

Na koniec wy艂膮czy膰 ogie艅, doda膰 posiekane listki kolendry i doprawi膰 do smaku sol膮.

8

Podawa膰 z ry偶em, jogurtem i cytryn膮 lub z chlebkami naan.

Notatki

Przepis - Jamie Oliver "Ka偶dy mo偶e gotowa膰" (lekko zmodyfikowany)

cebulasos currytikka masala

 

Mo偶e Ci臋 tak偶e zainteresowa膰

Brak komentarzy

Odpowiedz