Dania główne/ Mięsne

Kurczak teriyaki z ryżem

kurczak teriyaki

Dziś pomysł na danie azjatyckie – kurczak teriyaki z ryżem i warzywami.

Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać jak Wam smakowało 🙂

Kurczak teriyaki z ryżem

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli (polecam cukrową)
  • 1 marchewka
  • 2/3 szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • marynata do mięsa:
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach
  • 3 cm imbiru (obranego i startego na tarce o małych oczkach)
  • sos do ryżu:
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 cm imbiru (obranego i startego na tarce o małych oczkach)
  • 1/2 łyżeczki srirachy (lub 1/4 papryczki chili)
  • 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
  • do podania: pokrojona dymka oraz uprażone ziarenka sezamu

Wykonanie

1

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

2

Przygotować warzywa - marchewkę obrać, następnie umyć i pokroić w drobną kostkę, paprykę umyć i również pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i posiekać w kostkę.

3

Składniki marynaty do mięsa wymieszać dokładnie w głębokim talerzu.

4

Mięso oczyścić i umyć, następnie pokroić w paseczki (długości około 5-6cm) i przełożyć do marynaty - dokładnie wymieszać i odstawić na bok.

5

W miseczce wymieszać składniki sosu do ryżu.

6

Na jednej patelni rozgrzać olej i dodać cebulę - smażyć 2 minuty. Następnie dodać do niej marchewkę, smażyć 4 minut. Na koniec dodać paprykę oraz groszek i wszstkie warzywa smażyć 1-2 minuty.

7

Do podsmażonych warzyw dodać ugotowany ryż i całość polać sosem - dokładnie wymieszać i smażyć do połączenia się wszystkich składników. Wyłączyć ogień.

8

Rozgrzać drugą patelnię i przełożyć na nią zamarynowanego kurczaka - smażyć na dość sporym ogniu przez około 5-6 minut (woda z sosu ma całkowicie odparować - lepki sos powinien obkleić całego kurczaka).

9

Na talerz wyłożyć porcję ryżu z warzywami, na górę ułożyć kilka kawałków kurczaka - całość posypać dymką i uprażonym sezamem.

10

Zajadać 🙂

warzywa
kurczak teriyaki

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz