Desery i ciasta/ Dla dzieci

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

ciasto z rabarbarem i kruszonka

Dziś w roli głównej rabarbar 🙂 poniżej przepis na kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką z dodatkiem prażonych płatków migdałów – gorąco polecam Wam ten deser.

Smacznego 🙂

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Drukuj przepis
Porcje: 12 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki uprażonych płatków migdałowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • kruszonka:
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • do podania: cukier puder

Wykonanie

1

Mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól umieścić w misce miksera i przemieszać do połączenia się składników. Następnie do sypkich składników dodać jajka i zimne masło (w kawałeczkach), cały czas ucierać mikserem do momentu powstania grubszej kruszonki.

2

Wyłączyć mikser i dłońmi połączyć okruszki w kulkę, którą następnie należy spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (około 30 minut).

3

Płaską blachę (z piekarnika) o wymiarach około 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

4

W trakcie chłodzenia ciasta przygotować nadzienie i kruszonkę oraz rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

5

Rabarbar umyć, następnie pokroić w 2-3 cm kawałki i przełożyć do miski.

6

Dodać do niego mąkę ziemniaczaną, pastę waniliową, cukier i sok z cytryny - dokładnie wymieszać: kawałki rabarbaru mają być oblepione mąką.

7

Kolej na kruszonkę - do misy miksera wsypać mąki, dodać cukier i zimne masło pokrojone w kawałki. Całość mieszać do momentu powstania kruszonki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.

8

Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na blachę, następnie dokładnie wyłożyć ciastem całe dno blachy oraz zrobić z ciasta brzegi o wysokości około 2 cm - patrz zdjęcia.

9

Gotowy spód ciasta podziurkować widelcem i piec około 20 minut.

10

Po podpieczeniu spodu wyjąć go z piekarnika i zwiększyć temp. do 190°C.

11

Na spodzie ciasta równomiernie rozłożyć rabarbar i posypać go 2/3 uprażonych płatków migdałowych. Następnie rabarbar posypać kruszonką i na koniec całość posypać pozostałymi płatkami migdałów.

12

Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.

13

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

spód do ciasta
spód do ciasta z rabarbarem
spód do ciasta z rabarbarem i migdałami
ciasto
ciasto z rabarbarem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz