Desery i ciasta

Krucha tarta z czereśniami

krucha tarta z czereśniami

Na bazarach stoiska aż uginają się od pysznych i soczystych czereśni – koniecznie kupcie je przy najbliższej okazji i zróbcie ten wspaniały deser.

Krucha tarta z czereśniami świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkanie, czy wizytę u przyjaciół – gorąco polecam 🙂

Słodkiego dnia!

Krucha tarta z czereśniami

Drukuj przepis
Porcje: 8 Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 600 g czereśni
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie aromatu)
  • 330 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

Wykonanie

1

Czereśnie umyć, wydrylować i wymieszać z cukrem trzcinowym i ekstraktem migdałowym - odłożyć na bok.

2

Do misy robota przesiać mąkę, cukier puder, a następnie dodać sól - wymieszać mieszadłem do połączenia się składników.

3

Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich składników - mieszać do momentu powstania tzw. kruszonki.

4

Kolej na zimną wodę - dodać ją do misy robota i przemieszać.

5

Dłońmi połączyć ciasto w kulkę, którą następnie lekko rozwałkować - ma powstać płaski okrąg. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (50 minut).

6

W tym czasie wysmarować blachę do tarty masłem i rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

7

Ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3 i ponownie zawinąć w folię - schować do lodówki.

8

Pozostałe ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą wałka (ciasto należy nawinąć na wałek) przenieść ciasto na blachę - rozwinąć, następnie dno i brzegi blachy dokładnie wyłożyć ciastem.

9

Spód ciasta dokładnie nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Jeżeli chcecie możecie obciążyć ciasto suchą fasolą (na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia, a na to wysypać fasolę i tak podpiekać).

10

Kiedy brzegi ciasta zaczną robić się lekko brązowe (stanie się tak po około 13-15 minutach) należy wyjąć ciasto z piekarnika.

11

Na podpieczony spód wyłożyć czereśnie.

12

Wyjąć z lodówki pozostały kawałek ciasta i zetrzeć go na tarce o dużych oczkach na wierz ciasta - należy przkryć nim całe czereśnie.

13

Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.

14

Wystudzić i posypać cukrem pudrem - zajadać.

czereśnieciasto czereśniowekrucha tarta z czereśniami

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz