Wegetariańskie

Krokiety ze szpinakiem i ricottą

Krokiety ze szpinakiem i ricottą to super pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się też jako lunch do pracy, czy przekąska w trakcie dnia 🙂

Jeżeli nie przepadacie za szpinakiem możecie go zastąpić kapustą z grzybami – wtedy to już kubek barszczu obowiązkowo 🙂

Miłego dnia.

Krokiety ze szpinakiem i ricottą

Drukuj przepis
Porcje: 5 porcji Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 150 g ricotty
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (lub 4-5 sztuk pomidorów suszonych z zalewy - drobno posiekanych)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • Naleśniki:
  • 1 ½ szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 ½ szkl. wody gazowanej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (+dodatkowo olej do smażenia krokietów)
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów

Wykonanie

1

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać starty czosnek i liście szpinaku (jeżeli używacie dużych liści wcześniej musicie je trochę posiekać). Blanszować około 3 min. do czasu aż liście „zwiędną”. Wystudzić (najlepiej na durszlaku, wtedy od razu pozbędziemy się zbędnego płynu).

2

Do miski przełożyć ricottę, pastę z pomidorów i przyprawy, wymieszać. Dodać wystudzony szpinak (bez płynów) i dokładnie połączyć.

3

Przygotowanie naleśników rozpocząć od połączenia w misce płynnych składników – wody, mleka, jajek i oleju. Porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać rózgą. Na koniec dodać sól.

4

Ciasto na naleśniki jest najlepsze po odpoczynku (około 30 min).

5

Smażyć naleśniki na suchej patelni – z podanej ilości wychodzi 12 sztuk, jednak w przypadku tego przepisu usmażyć 10 sztuk i resztę ciasta pozostawić w misce.

6

Na każdym naleśniku położyć 1 łyżkę nadzienia szpinakowego i rozsmarować je po naleśniku, a następnie zawinąć (boki naleśnika złożyć do środka i całość zwinąć w rulon lub górny brzeg naleśnika - ten najbliżej nas - złożyć do środka, następnie złożyć boki i również zwinąć w rulon).

7

Do pozostałego ciasta naleśnikowego dodać odrobinę wody (ma być dość rzadkie) i zanurzyć w nim krokieta, następnie obtoczyć go w bułce tartej – czynności powtórzyć ze wszystkimi krokietami.

8

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i przygotowane wcześniej krokiety obsmażyć na brązowo z każdej strony.

9

Smacznego.

Może Cię także zainteresować

4 komentarze

  • Odpowiedz
    posmakujto!
    14 października 2018 at 13:02

    Ubóstwiam! Są genialne 🙂

    • Odpowiedz
      czuczu
      14 października 2018 at 17:28

      To prawda ? A najfajniejsze jest to, że tyle można do nich „zapakować” ? miłego wieczoru?

  • Odpowiedz
    JustMadeFood
    14 października 2018 at 13:20

    Krokiety wyglądają obłędnie 🙂 dawno nie robiłam, muszę odświeżyć sobie te smaki! 🙂

    • Odpowiedz
      czuczu
      14 października 2018 at 17:27

      Są pyszne? polecam, chrupiące i z mnóstwem nadzienia? pozdrawiam

    Odpowiedz