Dania FIT/ Ryby i owoce morza

Krewetki z patelni

Krewetki z patelni to świetny pomysł na szybki i lekki posiłek, polecam 🙂

Pod koniec jedzenia czeka na Was nagroda – sosik, w którym można pomoczyć grzaneczki 😀

Miłego dnia!

Krewetki z patelni

Drukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut (bez rozmrażania krewetek)

Składniki

  • 200 g krewetek Black Tiger
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • do podania: grzanki czosnkowe

Wykonanie

1

Jeżeli używacie mrożonych krewetek najpierw musicie je rozmrozić.

2

W przypadku świeżych krewetek należy je oczyścić z pancerzyków (pozostawiając ogon) i jelit - naciąć ostrym nożem krewetkę wzdłuż tułowia i ostrzem wyjąć ciemne jelito.

3

Oczyszczone/rozmrożone krewetki przepłukać zimną wodą i osuszyć.

4

Czosnek i chili pokroić w cieniutkie plasterki.

5

Pomidorki umyć i przekroić na pół.

6

Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę z oliwek, wrzucić czosnek i chili, smażyć krótką chwilę.

7

Dodać krewetki i smażyć je 2 minuty z każdej strony (nie dłużej).

8

Do krewetek dodać pomidorki koktajlowe, całość przemieszać i pozostawić na ogniu 1 minutę.

9

Wyłączyć ogień, krewetki posypać natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny i lekko posolić - całość wymieszać.

10

Zawartość patelni przełożyć na talerze i zajadać 🙂

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz