Dania główne/ Dla dzieci/ Ryby i owoce morza

Kotlety rybne

Do wykonania tych kotletów możecie użyć różnych gatunków ryby, ale najlepiej smakują z dorszem.

Nie zapomnijcie o surówce z kiszonej kapusty – do tego dania tylko ona 😀

Kotlety rybne

Drukuj przepis
Porcje: 12 sztuk Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 400-450 g filetów surowego dorsza
  • 1 szalotka lub 1/2 zwykłej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3-4 łyżki mleka (lub odrobinę więcej, jeżeli masa na kotlety będzie zbyt mocno "zbita")
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • do obtaczania kotletów: 1 szklanka bułki tartej, 1 jajko + szczypta soli i pieprzu
  • do smażenia: olej roślinny np. rzepakowy
  • do podania: puree ziemniaczane i surówka z kiszonej kapusty

Wykonanie

1

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

2

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

3

Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę - ma być lekko złota na brzegach (potrwa to około 3-4 minuty).

4

Rybę umyć, osuszyć i zmielić w maszynce (większe oczka). Ugotowaną kaszę jaglaną również zmielić.

5

Zmieloną rybę przełożyć do miski, dodać 1 jajko, posiekane zioła, podsmażoną cebulkę, zmieloną kaszę jaglaną, sok z cytryny, dużą szczyptę pieprzu i soli - całość wymieszać. Następnie dodać 3-4 łyżki mleka i ponownie wymieszać. Jeżeli uznacie, że masa jest zbyt "zbita" dodajcie jeszcze 1-2 łyżki mleka.

6

Masę na kotlety odłożyć do lodówki.

7

W tym czasie przygotować resztę składników - na talerz wysypać bułkę tartą, dodać odrobinę soli - wymieszać. Do głębokiego talerza wbić jajko, dodać odrobinę soli i pieprzu - wymieszać widelcem.

8

Wyjąć masę na kotlety z lodówki, podzielić na 12 części i z każdej z nich ufromować kotlet. Następnie każdego z nich obtoczyć w jajku i bułce tartej - gotowe odłożyć na deskę.

9

Na patelni rozgrzać olej (nie może być go za mało) i smażyć kotlety na dość małym ogniu około 5 minut z każdej strony. To bardzo ważne żeby ogień nie był za duży, ponieważ kotlety muszą "dojść" w środku.

10

Podawać ciepłe z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.

masa na kotletykotlety rybne z surówkąkotlety z dorsza

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz