Dania główne/ Dla dzieci/ Mięsne

Kotlety mielone

kotlety mielone z ziemniaczkami

Klasyka naszej kuchni – kotlety mielone, dziś przepis na soczyste i pachnące ziołami kotleciki – wspaniale smakują z młodymi ziemniaczkami i mizerią – u nas męska część rodziny była zachwycona 🙂

Kotlety mielone

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula lub 1/2 dużej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka bułki tartej
  • do podania: ugotowane ziemniaczki, mizeria

Wykonanie

1

Mięso umyć, pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce (duże oczka).

2

Bułkę porwać na kawałki, włożyć do miseczki i zalać mlekiem - pozostawić do namoczenia na 5 minut.

3

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.

4

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć cebulkę - ma być złocista (potrwa to 4 minuty).

5

Do miski dodać zmielone mięso, jajko, namoczononą i odsączoną bułkę, posiekaną natkę, płaską łyżeczkę soli, dużą szczyptę pieprzu i usmażoną cebulkę (razem z olejem).

6

Masę na kotlety dokładnie wyrobić dłońmi.

7

Do głębokiego talerza wsypać bułkę tartą.

8

Na patelnię wlać olej - około 1 cm i rozgrzać go na średnim ogniu.

9

Z mięsa uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.

10

Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu - około 4 minuty na stronę.

11

Podawać z ziemniaczkami i mizerią - smacznego 🙂

kotlety mielone
kotlety mielone z ziemniaczkami

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz