Dania FIT/ Dania główne/ Wegetariańskie

Kaszotto z pieczarkami

kaszotto z pieczarkami

Dziś aromatyczne danie z kaszą pęczak 🙂

Smacznego.

Kaszotto z pieczarkami

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 120 g kaszy pęczak (suchej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 szklanki startego na tarce o małych oczkach parmezanu
  • 600 ml bulionu warzywnego (gorącego)
  • 4 - 5 grzybów suszonych
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mascarpone (lub śmietany 30%)
  • sól, pieprz

Wykonanie

1

Pieczarki umyć, osuszyć (to ważne) i pokroić w plasterki - nie mogą być za grube.

2

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

3

Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i po jego rozpuszczeniu wrzucić posiekaną cebulę - smażyć na średnim ogniu 3 minuty.

4

Następnie dodać pokrojone pieczarki, wymieszać i smażyć 2 minuty, ponownie wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty - pieczarki smażymy łącznie 8 minut, grzyby są gotowe kiedy wyparuje z nich cała woda i zrobią się złote 🙂

5

Zmniejszyć ogień do średniego.

6

Do usmażonych pieczarek z cebulą dodać suchą kaszę i całość smażyć minutę.

7

Rozpoczynamy dodawanie bulionu - na patelnię wlać pierwszą chochlę gorącego bulionu, wymieszać i w momencie kiedy bulion zostanie wchłonięty przez kaszę dodać kolejną porcję bulionu.

8

Wkruszyć do kaszotta suszone grzyby (pokruszyć je w dłoniach).

9

W momencie dodawania ostatniej porcji bulionu na patelnię wsypać parmezan i natkę pietruszki.

10

Całość wymieszać i doprawić sporą ilością mielonego czarnego pieprzu i soli (jeżeli jest taka potrzeba).

11

Wyłączyć ogień i pozostawić na kilka minut pod przykryciem.

12

Zajadać 🙂

kaszotto z pieczarkami

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz