Desery i ciasta/ Dla dzieci

Karpatka

karpatka

Może góry z ciasta nie wyszły tym razem za wysokie, ale smak nadal pyszny – polecam 🙂

To jedno z ulubionych ciast mojego dużego Faceta 😉 więc trochę „odchudziłam” krem, bo Pan A potrafi zjeść 1/4 ciasta za jednym razem 😀

Słodkiego dnia.

Karpatka

Drukuj przepis
Porcje: 1 blacha Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g miękkiego masła (możecie dodać 150 jeżeli wolicie bardziej kremowe niż budyniowe nadzienie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • do podania: cukier puder

Wykonanie

1

Do garnka wlać wodę, dodać masło i zagotować.

2

Następnie dodać mąkę i szybko mieszać energicznymi ruchami do momentu powstania jednolitej masy, która będzie bez problemu odklejać się od ścianek garnka. Ciasto przestudzić.

3

Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera, włączyć średnie obroty i dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

4

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia (potrzebne będą dwie blachy o wymiarach 20x28cm).

5

Na jedną blachę wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować - tak samo przygotować drugą blachę.

6

Pieczemy pojedyńczo przez 20-25 minut (ciasto ma być złote i pofalowane).

7

Do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i ekstrakt waniliowy.

8

Pozostałą szklankę mleka wlać do miski i dokładnie wymieszać (najlepiej rózgą) z mąką i żółtkami.

9

Kiedy mleko w garnku się zagotuje cały czas mieszając je rózgą wlewać powoli masę jajeczną, mieszać do momentu zagotowania i zgęstnienia.

10

Wyłączyć ogień i pozostawić budyń do wystudzenia - w trakcie studzenia przemieszać kilka razy, żeby nie zrobił się kożuch.

11

Do wystudzonego budyniu dodać miękkie masło i całość zmiksować.

12

Gotowy krem wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.

13

Schłodzić około 2 godzin w lodówce przed podaniem - przechowywać w lodówce.

karpatka

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz