Dania FIT/ Dla dzieci/ Przekąski i dodatki

Kanapka ryżowa z łososiem – ONIGIRI

krzys

Kanapka ryżowa z łososiem – ONIGIRI to świetny pomysł na przekąskę w trakcie wycieczki, czy do szkoły 🙂

Z nadzieniem oczywiście możecie eksperymentować.

Kanapka ryżowa z łososiem - ONIGIRI

Drukuj przepis
Porcje: 7-8 sztuk Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 1 1/2 szklanki ryżu do sushi
  • 100 g wędzonego łososia (polecam dobrej jakości)
  • 1/3 długiego ogórka świeżego lub 1 ogórek gruntowy
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina wasabi
  • 5 łyżek ziaren sezamu (najlepiej mieszanego białego i czarnego)
  • do podania: sos sojowy wymieszany z odrobiną oleju sezamowego i wasabi

Wykonanie

1

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu - wystudzić.

2

Ogórka obrać i pokroić w małą kostkę.

3

Łososia również pokroić w małą kostkę.

4

Do miseczki przełożyć łososia, ogórka i dodać sos sojowy, sok z cytryny i wasabi - całość wymieszać i spróbować - w razie potrzeby doprawić do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny lub chrzanem wasabi.

5

Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu i przesypać je do miseczki.

6

Ryż podzielić na 8 porcji i każdą z nich najpierw rozpłaszyć na dłoni (warto zwilżyć dłonie wodą, żeby ryż się nie przyklejał) - na środku ryżowego "placka" ułożyć łyżeczkę łososia z dodatkami i zamknąć nadzienie w środku tworząc kulkę. Z kulki ryżu uformować trójkąt (w dłoniach) - tym razem również pamiętajcie o zwilżeniu dłoni.

7

Gotowe trójkąciki należy obtoczyć w sezamie.

łosoś
łosoś z ogórkiem
onigiri
onigiri z łososiem
krzys z onigiri

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz