Śniadania

Jajka zapiekane w avocado

Pomysł na śniadanie – jajko zapiekane w avocado, to idealny pomysł na połączenie tych dwóch bardzo zdrowych produktów.
Piekąc je musicie kontrolować poziom płynności żółtka – czas podany w przepisie to żółtko dość mocno ścięte.

Miłego dnia!

Jajka zapiekane w avocado

Drukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 avocado
  • 2 jajka
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: grzanki czosnkowe, sałatka z ogórka i rzodkiewki, chrupiące plastry boczku

Wykonanie

1

Avocado przekroić na pół, wyjąć pestkę (uderzyć w nią ostrzem noża, delikatnie przekręcić i pociągnąć ku górze), a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy je zapiekać.

2

Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

3

We wgłębienia w avocado wbić jajka – żółtko i odrobinę białka (całe się nie zmieści).

4

Całość posolić i popieprzyć, dodatkowo posypać tartym parmezanem.

5

Piec około 15-20 min.

jajko w avocado

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz