Śniadania

Jajka po benedyktyńsku

jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku to moja propozycja na weekendowe śniadanie – grzanka, chrupiący boczek lub gotowana szynka, jajko w koszulce i pyszny sos holenderski… Obłęd 🙂

Smacznego!

Jajka po benedyktyńsku

Drukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 1 bułka (lub muffina angielska)
  • 4 plasty boczku lub dwa plastry gotowanej szynki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sos holenderski:
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • duża szczypta soli i mała szczypta pieprzu
  • dodatkowo: łyżka octu jabłkowego (do gotowania jajek)

Wykonanie

1

Najpierw przygotować sos holenderski - do kielicha blendera wlać żółtka, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i blendować (ruch góra - dół) na dużych obrotach - żółtka mają się spienić i zrobić dużo jaśniejsze - trwa to około 3-4 minuty.

2

Kolej na rozpuszczone masło - zmniejszyć moc do średniej i delikatnie wlewać rozpuszczone masło (cały czas blendować), w tym przypadku również wykonywać ruch góra-dół.

3

W ten sposób wlać całe masło i blendować jeszcze przez chwilę - sos zrobi się gęsty jak kogel mogel 🙂

4

Spróbować - w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.

5

W garnku zagotować wodę - ma lekko bulgotać, dodać do niej łyżkę octu. Jajko wbić do małej miseczki. W wodzie łyżką zrobić wirek, a następnie do środka wirującej wody wlać delikatnie jajko, zostawić na około 3-4 minuty, żółtko powinno być miękkie, a białko ścięte. Delikatnie wyłowić jajko łyżką cedzakową i czynności powtórzyć z drugim jajkiem.

6

W trakcie gotowania jajek rozgrzać patelnię i usmażyć boczek - ma być chrupiący i złocisty.

7

Żeby plastry były płaskie i nie wykrzywiały się podczas smażenia przykryć je dnem garnka lub patelni (koniecznie sprawdźcie, czy są czyste) - docisnąć boczek dnem i wtedy plastry będą płaskie 🙂

8

Po usmażeniu boczku na tej samej patelni zgrillować bułkę - ma być chrupiąca i lekko złocista.

9

Pora na złożenie całości - na grzankę z bułki ułożyć dwa plastry boczku (lub jeden plaster szynki), na to jajko w koszulce, kolej na sos - na jedną porcję należy wylać 2-3 łyżeczki sosu holenderskiego, całość posypać posiekaną natką pietruszki.

10

Zajadać 🙂

sos holenderski
jajko po benedyktyńsku

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz