Przekąski i dodatki/ Śniadania

Jajka faszerowane guacamole

Jajka faszerowane avocado i pomidorami idealnie smakują na śniadanie, a do tego ważna informacja dla naszego zdrowia – pomidory zawierają likopen, który chroni przed nowotworami i chorobami serca, ale żeby tak wspaniale działał na nasze ciało potrzebuje tłuszczu – dlatego avocado jest dla niego tak wspaniałym kompanem 🙂

Jajka faszerowane guacamole

Drukuj przepis
Porcje: 5 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 5 jajek ugotowanych na twardo (do wody, w której będziecie gotować jajka dodajcie odrobinę soli - jajka będzie się łatwiej obierało)
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki sosu sriracha (lub odrobina chili drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • ½ pomidora pokrojonego w drobną kostkę (polecam malinowe)
  • sól, pieprz do smaku
  • do dekoracji: np. listki kolendry

Wykonanie

1

Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół, a żółtka umieścić w misce, w której będziecie przygotowywać nadzienie. Żółtka rozgnieść widelcem, ułatwi to mieszanie farszu z pozostałymi dodatkami.

2

Dodać lekko rozgnieciony miąższ z avocado, pokrojone pomidory (bez zbędnego płynu), sok z cytryny, czosnek starty na małych oczkach, srirachę, oliwę z oliwek, kolendrę, delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

3

Tak przygotowanym farszem napełnić białka jajek. Udekorować wg uznania.

Notatki

Przepis - Kwestia smaku (lekko zmodyfikowany).

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz