Desery i ciasta/ Dla dzieci/ Domowa piekarnia

Jagodzianki – niebo w gębie :)

Nie będę za dużo pisała – te jagodzianki są po prostu pyszne 😀 puszyste, maślane, odpowiednio słodkie i gwarantuję Wam, że zginą w kilka godzin od przygotowania 🙂

Smacznego!

Jagodzianki... niebo w gębie 🙂

Drukuj przepis
Porcje: 17 sztuk Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru pudru (+około 1 szklanka na lukier)
  • 150 g masła (rozpuszczonego)
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 250 g jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • do posmarowania bułeczek: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką mleka oraz lukier (1 szklanka cukru pudru wymieszana z odrobiną wody - wodę należy dolewać bardzo ostrożnie, ponieważ wystarczy jej dosłownie odrobinę)

Wykonanie

1

Na początku należy przygotować zaczyn - w małym garnuszku podgrzać połowę mleka (100 ml), dodać łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru pudru, wymieszać - na koniec dodać drożdże i dokładnie rozmieszać. Zaczyn przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na około 10-15 minut.

2

Rozpuścić masło i odstawić na bok - ma przestygnąć.

3

Do misy miksera wbić jajko, dodać żółtka oraz cały cukier puder - ubić na puszystą pianę (powinna zrobić się jasna i błyszcząca).

4

Do ubitych jajek dodać zaczyn oraz ekstrakt waniliowy, przemieszać i stopniowo dodawać mąkę (w trakcie dodawania mąki do masy dodać szczyptę soli). Na koniec dodać pozostałe mleko i wymieszać.

5

Kolej na masło - zmniejszyć obroty miksera/robota i powoli wlewać rozpuszczone masło. Kiedy całe połączy się już z ciastem należy wyrabiać je jeszcze około 8 minut - musi przestać przyklejać się do miski 🙂

6

Po wyrobieniu ciasta pozostawić je w misce, podsypać mąką i przykryć - ciasto musi wyrastać około 1,5 godziny (powinno potroić swoją objętość).

7

W czasie wyrastania ciasta przygotować jagody - dokładnie je umyć i osuszyć na durszlaku, następnie przesypać do głębokiego talerza, posypać cukrem trzcinowym i mąką ziemniaczaną - na koniec delikatnie przemieszać.

8

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do temp. 180° C.

9

Po wyrośnięciu ciasta chwilę wyrobić je na blacie, a następnie podzielić na 17 równych części (raz wychodzi 15 a raz 17 😉 ).

10

Każdy kawałek ciasta ropłaszczyć na dłoci i na środek wyłożyć po 1 łyżce jagód, następnie zlepić brzegi (tak jak to robicie przy lepieniu pierogów) i lekko zebrać złączenie - bułeczkę odłożyć na papier do pieczenia złączeniem do dołu. Proponuję piec po 6 bułeczek w jednej partii - bardzo ładnie rosną i lepiej żeby się nie zlepiały 🙂

11

Bułeczki ułożone na blaszce przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

12

Po wyrośnięciu piec około 15 minut - mają być lekko złote.

13

W czasie pieczenia bułeczek zrobić lukier.

14

Kiedy jagodzianki trochę przestygną posmarować je lukrem i można zajadać 🙂

jagodziankidomowe jagodziankijagodziankijagodzianki z lukrem

 

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz