Desery i ciasta/ Dla dzieci/ Śniadania

Jabłka w cieście

Świetna propozycja na śniadanie zarówno dla tych małych jak i dużych – jabłka w cieście w tym wykonaniu są pyszne, ciasto nie nasiąka tłuszczem, a dzięki temu, że jabłka są w plastrach czuć je w każdym gryzie – uwielbiam 🙂

Dajcie znać, czy Wam również tak smakują 🙂

Drukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 1 jabłko (twarde i nie za słodkie)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • zimna woda (u mnie około 1/2 szklanki)
  • olej roślinny do smażenia
  • do podania: cukier puder

Wykonanie

1

Jabłko obrać i pokroić w plastry (grubości około 1 cm), następnie z każdego plasterka wyciąć gniazdo nasienne. Jeżeli macie specjalne urządzenie do drążenia jabłek zróbcie to po obraniu jabłka, a dopiero potem pokrójcie je w plastry.

2

W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta - bez wody. Następnie stopniowo dodawać zimną wodę - należy dolewać ją partiami - ciasto powinno być dość gęste.

3

Na patelni rozgrzać olej. Każdy plasterek jabłka zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor - około 2 minut na każdą stronę.

4

Podawać ciepłe z odrobiną cukru pudru.

jabłka w cieście

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz