Dania FIT/ Przekąski i dodatki/ Śniadania

Grzanki z łososiem

grzanki z łososiem

Dziś propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę w trakcie dnia 🙂

Chrupiące grzanki z aromatycznym łososiem wędzonym – jeżeli mogę coś polecić to kupujcie tego ze sprawdzonych źródeł, bo lepiej zjeść mniej takiej rybki, ale za to dobrej jakości 🙂

Polecam łososia dzikiego lub pacyficznego – tego użyłam w tym przepisie, jak widzicie ma on całkiem inny kolor, jest ciemny i mięso jest trochę inne w smaku – polecam 🙂

Grzanki z łososiem

Drukuj przepis
Porcje: 2

Składniki

  • 4 kromki ciemnego pieczywa (najlepiej na zakwasie)
  • 100 g wędzonego łososia (dobrej jakości)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1/3 łyżeczki sosu chili np. srirachy lub szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżli posiekanej dymki

Wykonanie

1

Łososia posiekać i przełożyć do miseczki.

2

Sezam uprażyć na suchej patelni.

3

Do miseczki z łososiem dodać sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, połowę uprażonych nasion sezamu, sos chili, 1 łyżkę posiekanej dymki - całość wymieszać.

4

Chleb zgrillować na suchej patelni - ma być chrupiący.

5

Na grzanki rozłożyć łososia, następnie posypać je pozostałym sezamem, dymką i lekko skropić sokiem z cytryny.

6

Zajadać 🙂

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz