Przekąski i dodatki/ Śniadania

Grzanki z karmelizowanym rabarbarem i serem ricotta

Jakiś czas temu zakupiłam coś wspaniałego – miód z kwiatów dyni i musiałam go wypróbować.

W tym przepisie sprawdził się idealnie bo jest delikatny w smaku i nie przytłoczył pozostałych składników, no a nie ma co udawać – rabarbar ma być główną gwiazdą 🙂

Koniecznie musicie spróbować tego lekkiego dania lub przekąski, bo może przepis nie brzmi jakoś spektakularnie, ale grzanki są mega pyszne – ciepły karmelizowany rabarbar, zimny ser ricotta i chrupiące pieczywo…

Polecam dwa dodatki – do połowy porcji rabarbaru dodajcie uprażone płatki migdałów, a do drugiej konfiturę malinową.

Nam smakowały dwie wersje 😀

To którą wybieracie? Maliny, czy płatki migdałowe?

Grzanki z karmelizowanym rabarbarem i serem ricott

Drukuj przepis
Porcje: 2-3 Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 2-3 łodygi rabarbaru (w zależności od wielkości)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka uprażonych płatków migdałów
  • 1 łyżka konfitury malinowej
  • ser ricotta (po 1 czubatej łyżeczce na grzankę)
  • 6 kromek bagietki (np. rustykalnej)

Wykonanie

1

Rozgrzać piekarnik do 190°C.

2

Rabarbar obrać i pokroić na około 3 cm. kawałki.

3

Na patelni podgrzać miód i masło, wrzucić pokrojony rabarbar i podsmażać około 3-4 min. - pilnując aby się nie rozpadł.

4

Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe (mają się lekko zrumienić).

5

Pokrojoną bagietkę włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (tak żeby się lekko zrumieniły i zrobiły chrupiące).

6

Karmelizowany rabarbar podzielić na dwie porcje – do jednej dodać płatki migdałowe, a do drugiej konfiturę malinową, obie wymieszać.

7

Na chrupiących grzankach rozsmarować ser ricotta, wyłożyć karmelizowany rabarbar (w dwóch odsłonach) i zajadać.

8

Smacznego!

grzanki z karmelizowanym rabarbarem

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz