Domowa piekarnia/ Przekąski i dodatki

Grissini

Dziś przepis na grissini – domowe paluszki z ciasta drożdżowego, które możecie podawać z przekąskami podczas spotkań z przyjaciółmi 🙂

Dzieci je uwielbiają, a smakują super nawet po kilku dniach.

Smacznego!

Grissini

Drukuj przepis
Porcje: około 20 sztuk Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 g letniej wody
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • dodatki: sezam, mak, sól grubo mielona, zioła np. oregano, rozmaryn, tymianek (suszone)

Wykonanie

1

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, następnie do misy miksera dodać wszystkie pozostałe składniki i na koniec wlać do nich rozpuszczone drożdże (bez wcześniejszego przygotowywania i wyrastania zaczynu).

2

Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ciasto około 8 minut (hakiem lub dłońmi) - musi przestać kleić się do miski lub rąk. Jeżeli jest taka potrzeba dodajcie trochę wody lub mąki.

3

Gotowe ciasto pozostawić w misce, lekko posypać mąką, szczelnie przykryć i pozostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4

Kiedy ciasto będzie już gotowe krótko wyrobić je na stolnicy i podzielić na 4 części (to oczywiście propozycja, możecie nie dodawać nic i od razu podzielić ciasto na około 20 porcji i rolować paluszki).

5

Osobiście jedną część ciasta zostawiłam bez dodatków (te paluszki posypałam solą przed pieczeniem), do drugiej dodałam łyżeczkę suszonych ziół, do trzeciej łyżkę białego sezamu, a do czwartej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku.

6

Każdą część chwilę wyrobić - do momentu połączenia się ciasta z dodatkami.

7

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (przydadzą się dwie).

8

Są dwa sposoby przygotowywania grissini - wybierzcie wasz ulubiony 🙂 piewszy: każdą z czterech części doprawionego ciasta podzielić na pięć mniejszych i z każdej uformować na blacie wałeczek, drugi: każdą z czterech części dopawionego ciasta lekko rozwałkować na blacie (kształt prostokąta, grubość około 0,5 cm) i podzielić nożem na paski szerokości 1,5 cm, a następnie każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach - tak powstanie sprężynka.

9

Gotowe paluszki przełożyć na blachy do pieczenia.

10

Piec około 15 minut w temp. 200ºC - długość pieczenia jest zależna od grubości waszych paluszków: te skręcane pieką się około 12 minut, a te rolowane trochę dłużej.

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz