Desery i ciasta/ Dla dzieci

Granita arbuzowa

granita arbuzowa

Granita arbuzowa – ukochana przez dzieci i dorosłych, jej przygotowanie zajmuje kilka minut, a potem w każdej chwili możecie cieszyć się tym lekkim deserem.

Dzieci za nią przepadają 🙂

Granita arbuzowa

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 minut (bez chłodzenia)

Składniki

  • 1/4 arbuza
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść listków mięty

Wykonanie

1

Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę i gotować na małym ogniu około 5 minut.

2

Gotowy syrop wystudzić.

3

Arbuza obrać i oczyścić z pestek, następnie pokroić w kostkę i przełożyć do miski, w której będziecie blendować całość.

4

Do arbuza dodać listki mięty i całość dokładnie zblendować. Następnie dodać schłodzony syrop oraz sok z cytryny - wymieszać.

5

Gotową masę arbuzową przelać do płaskiego naczynia i włożyć do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny.

6

Granitę skrobiemy widelcem i podajemy w pucharkach z listkiem mięty.

granita
granita arbuzowa

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz