Desery i ciasta/ Dla dzieci/ Śniadania

Gofry „belgijskie”

Dziś przepis na pyszne gofry „belgijskie” – nie do końca są one takie jak te prawdziwe belgijskie, ale smakują wspaniale i zapewne nie raz będziemy do nich wracać.

Gofry z tego przepisu są puszyste, treściwe i chrupiące z zewnątrz – idealne do utrzymania dużej ilości dodatków 😀 😀

To mój pierwszy przepis z serii „kocham gofry” – będą kolejne przepisy, zarówno na takie klasyczne jak i w wersji wytrwanej, a co 😉

Miłego popołudnia.

 

Gofry

Drukuj przepis
Porcje: 10-12 gofrów Czas przygotowania: 2,5 godziny

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (+1/3 szklanki opcjonalnie - jeżeli ciasto będzie za bardzo lejące)
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • dodatki: cukier puder, bita śmietana, ulubione konfitury, świeże owoce

Wykonanie

1

Przygotować zaczyn - w małym garnuszku podgrzać połowę mleka z przepisu tj. 1/4 szklanki, następnie dodać drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut (pod przykryciem).

2

W tym czasie rozpuścić masło i pozostawić na później.

3

Do misy miksera wsypać mąkę, dodać cukier i lekko przemieszać, następnie dodać wyrośnięty zaczyn, jajka, pozostałe mleko, ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszać.

4

Kiedy masa będzie już dobrze połączona dodać do niej rozpuszczone masło i wyrabiać 3-4 minuty.

5

Gotowe ciasto będzie dość gęste, pozostawić je w misce do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny (pod przykryciem).

6

Kiedy masa na gofry pięknie wyrośnie (patrz zdjęcie) można rozgrzać gofrownicę i piec gofry.

7

Ciasto nakładamy łyżką, ponieważ jest gęste - na jednego małego gofra wystarczy duża łyżka ciasta.

8

Pieczemy do osiągnięcia złotego koloru - nie możecie piec na bardzo dużej mocy, ponieważ gofry mogą zrobić się złote z zewnątrz, a w środku mogą być jeszcze surowe - spokojnie po pierwszych gofrach "wyczujecie" jaka moc będzie odpowiednia, ale zawsze polecam zacząć od słabszej 🙂

9

Smacznego!

ciasto na gofrymasa na gofrygofry z cukrem pudrem

Może Cię także zainteresować

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Maja
    9 listopada 2018 at 21:22

    Kocham gofry 🙂 Zapraszam do mnie

  • Odpowiedz