Dania główne/ Wegetariańskie

Gnudi ze szpinakiem i ricottą

gnudi ze szpinakiem i szałwia

Jak zobaczyłam ten przepis w jednym z programów Jamiego to wiedziała, że będzie to jeden z naszych hitów – nie myliłam się 🙂

Przepis na gnudi ze szpinakiem i ricottą jest prosty i dodatkowo bardzo efektowny. Pyszne kremowe kuleczki w delikatnej otoczce z kaszy manny, dzięki której całość dobrze się trzyma… mówię Wam obłęd…

Ten kto próbował u nas tego dania zakochał się w nim tak jak my – to chyba najlepsza rekomendacja.

Polecam gorąco 🙂

Gnudi ze szpinakiem i ricottą

Drukuj przepis
Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 1 godzina (bez leżakowania w lodówce)

Składniki

  • 500 g ricotty
  • 70 g parmezanu startego na tarce o małych oczkach (+ 2 łyżki do posypania gotowego dania)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 łyżki kaszy manny (w zależności od konsystencji masy serowej)
  • dodatkowo: masło szałwiowe (2 łyżki masła + 20 listków świeżej szałwii) oraz 1-1,5 szklanki kaszy manny do obtaczania kuleczek

Wykonanie

1

Szpinak umyć, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią szpinak - smażyć 2-3 minuty.

2

Kiedy szpinak zwiędnie wyłączyć ogień i przełożyć go na durszlak, wystudzić i dokładnie odcisnąć w dłoniach.

3

Szpinak przełożyć na deskę do krojenia i drobno posiekać.

4

Do miski przełożyć ricottę, dodać do niej starty parmezan, posiekany szpinak, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz kaszę mannę (na początek 2 łyżki), całość dokładnie wymieszać i spróbować - w razie potrzeby doprawić do smaku solą lub pieprzem.

5

Masę serowo-szpinakową przełożyć do lodówki na 30 minut - w połowie czasu sprawdzić, czy nie jest ona zbyt rzadka - nabrać odrobinę na łyżkę i uformować kuleczkę jeżeli nie będzie się rozpadać to ok, a jeżeli będzie bardzo miękka dodać jeszcze łyżkę kaszy manny, ponownie wymieszać i włożyć do lodówki na pozostałe 15 minut.

6

Przygotować dość dużą tacę i wysypać na nią całą kaszę mannę - ma ona pokryć dno tacy.

7

Wyjąć masę z lodówki i uformować z niej kulki - jedna kulka to pełna łyżeczka masy serowej (lub niepełna łyżka). Gotowe kulki dokładnie obtoczyć w kaszy i pozostawić je na tacy z kaszą.

8

Tak przygotowaną tacę z kulkami wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Co 30 minut kulki należy przetoczyć i obsypać kaszą - chodzi o to, żeby dokładnie zamknąć masę w osłonce z kaszy 🙂

9

Zagotować w garnku osoloną wodę.

10

Na patelni rozpuścić masło, dodać listki szałwii i smażyć 1 minutę. Wyłączyć ogień.

11

Gotowe kuleczki gotować 2-3 minuty, delikatnie wyjmować łyżką cedzakową.

12

Przed podaniem polać masłem szałwiowym, posypać świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem.

Notatki

Zmodyfikowany przepis Jamiego Olivera

kulki z sera ricotty ze szpinakiem
gnudi z ricotta i szpinakiem
gnudi ze szpinakiem i szałwia

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz