Desery i ciasta/ Dla dzieci

Gniazdka poznańskie

gniazdka poznańskie

Dziś propozycja, która zadowoli wszystkich lubiących pyszne słodkości – gniazdka poznańskie zrobione w domu smakują wybornie i maj duży plus – jest ich sporo 🙂

Słodkiego dnia!

Gniazdka poznańskie

Drukuj przepis
Porcje: około 20 sztuk Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 4 jajka
  • lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 l oleju roślinnego do smażenia
  • dodatkowo: papier do pieczenia, rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki (średnica otworu około 1 cm), termometr kuchenny

Wykonanie

1

Do garnka wlać wodę, dodać masło, sól, łyżeczkę cukru i zagotować.

2

Następnie dodać mąkę i szybko mieszać energicznymi ruchami do momentu powstania jednolitej masy, która będzie bez problemu odklejać się od ścianek garnka. Ciasto przestudzić.

3

W tym czasie przygotować papier - pociąć go na kwadraty (około 10x10cm), przygotujcie 6 sztuk, ponieważ będziecie ich używać więcej niż raz, każdy z nich posmarować odrobiną oleju - dzięki temu gniazdka bez problemu będą się odklejały i wpadały do tłuszczu.

4

Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera, włączyć średnie obroty i dodawać po jednym jajku cały czas mieszając.

5

Ciasto na gniazdka przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskać na kawałki papieru kółka (średnica około 7 cm).

6

Olej rozgrzać do temp. 180-190 C (jeżeli nie macie termometru rozgrzejcie go "na oko" - rozgrzewanie trwało około 8 minut, na dnie garnka powinny się robić mikro bąbelki - najlepiej usmażyć kawałek ciasta na próbę).

7

Gniazdko na papierze położyć na dłoni i nad rozgrzanym tłuszczem odwrócić go do góry nogami - dotknąć całym gniazdkiem tłuszu i delikatnie zdjąć papier - spokojnie sam się odklei w momencie zetknięcia z tłuszczem 🙂 brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo proste 🙂

8

Jednocześnie smażyć 3-4 gniazdka, czas smażenia około 3-4 minut na stronę.

9

Na te same kawałki papieru wycisnąć kolejne gniazdka.

10

Usmażone gniazdka przenieść na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

11

Przygotować lukier - w głębokim talerzu wymieszać cukier puder z wodą i sokiem z cytryny (jeżeli uważacie, że lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze łyżeczkę wody lub soku z cytryny).

12

Przestudzone gniazdka zanurzyć z jednej strony w lukrze i przełożyć na kratkę.

13

Jeść, jeść i jeszcze raz jeść 🙂

gniazdka
gniazdka pieczenie
gniazdka z lukrem
gniazdka poznańskie
gniazdka poznańskie z lukrem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz