Dla dzieci/ Przekąski i dodatki

Frytki idealne

frytki idealne

Od dziś nie będziecie już przygotowywać frytek w inny sposób 🙂

Smacznego!

Frytki idealne

Drukuj przepis
Porcje: 3-4 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia (w średniej wielkości garnku wysokość oleju powinna wynosić około 12 cm)
  • sól
  • dodatkowo: termometr kuchenny

Wykonanie

1

Ziemniaki obrać i pokroić w słupki (nie mogą być zbyt cienkie). Następnie przełożyć je do miski i zalać zimną wodą – pozostawić na 30 minut. Odlać wodę, a ziemniaki osuszyć ręcznikami papierowymi.

2

Olej rozgrzać do temp. 110-120°C.

3

W tak rozgrzanym oleju smażyć partiami frytki przez około 6-8 minut, mają pozostać jasne (nie mogą zbrązowieć). Ważne żeby nie wrzucać zbyt dużej ilości na raz (ja smażyłam ziemniaki w trzech partiach).

4

Podsmażone frytki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a po chwili przełożyć je na coś płaskiego np. deskę lub blachę. Pozostawić na 15-30 minut.

5

Kiedy już będziecie chcieli podać gotowe frytki ponownie rozgrzać ten sam olej, ale tym razem do temp. 190°C.

6

Tak jak poprzednio smażyć frytki partiami, ale już dużo krócej – wystarczą 2 minuty, frytki zrobią się brązowe i chrupiące, a w środku pozostaną soczyste.

7

Wyjąć gotowe frytki z oleju i pozostawić je na chwilę na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

8

Są to najlepsze fryty jakie jadłam i już nigdy nie będę ich robiła inaczej 🙂

9

Polecam!

Notatki

Przepis – Street Food Żarcie z ulicy

Może Cię także zainteresować

2 komentarze

  • Odpowiedz
    posmakujto
    16 marca 2019 at 19:06

    Narobiłaś smaka!

    • Odpowiedz
      czuczu
      16 marca 2019 at 19:10

      😚

    Odpowiedz