Domowa piekarnia/ Przekąski i dodatki

Focaccia

Focaccia to super pomysł na dodatek do sałatek lub przekąskę w trakcie dnia 😀

Z dodatkami możecie szaleć – nasza ma trzy: pomidorki cherry, rozmaryn z oliwą i solą oraz zielone oliwki.

Smacznego!

Focaccia

Drukuj przepis
Porcje: 1 blacha Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki

  • zaczyn: 10 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 50 g mąki pszennej, 100 ml letniej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatki: garść pomidorków koktajlowych, garść zielonych oliwek, 1/2 łyżeczki posiekanych igiełek rozmaryny wymieszanych z łyżką oliwy i szczyptą soli

Wykonanie

1

W miseczce wymieszać składniki zaczynu, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.

2

Do misy miksera przesypać mąkę, dodać do niej sól, oliwę i resztę letniej wody, na koniec dodać zaczyn i całość dokładnie wymieszać. Po połączeniu składników ciasto wyrabiać około 8 minut - ma odchodzić od miski i nie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto posypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą z oliwek.

4

Na przygotowaną blachę wyłożyć wyrośnięte ciasto i równomiernie rozłożyć na całej blasze - w tym momencie możecie regulować grubość waszej focacci - u mnie mała około 2 cm.

5

Następnie palcami zrobić wgłębienia w całym cieście i dodać swoje ulubione dodatki.

6

Całość skropić oliwą z oliwek i posypać grubo mieloną solą.

7

Blachę z focaccią przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 50 minut.

8

Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.

9

Piec około 25 minut - ma być lekko złota.

10

Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu 😊

focacciafocaccia przepis

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz