Desery i ciasta/ Dla dzieci

Eklerki

eklerki z kremem budyniowym

Klasyka – eklerki z bitą śmietaną lub kremem budyniowym – mniam….

Przepis wcale nie jest trudny – koniecznie spróbujcie😊

Eklerki

Drukuj przepis
Porcje: około 20 małych Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • ciasto na eklerki:
  • 1 szklanka wody
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • nadzienie z bitej śmietany:
  • 350 ml śmietany 30% (zimnej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • lub
  • nadzienie budyniowe:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 350 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej
  • dodatkowo: 1 gorzka czekolada, 1 łyżka masła, cukier puder

Wykonanie

1

Do garnka wlać wodę, dodać masło, szczyptę soli i zagotować.

2

Następnie dodać mąkę i szybko mieszać energicznymi ruchami do momentu powstania jednolitej masy, która będzie bez problemu odklejać się od ścianek garnka. Ciasto przestudzić.

3

Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera, włączyć średnie obroty i dodawać po jednym jajku cały czas mieszając.

4

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

5

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

6

Ciasto na eklerki przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskać na papier eklerki - długość około 12 cm (nie miałam takiej grubej końcówki, więc wyciskałam mniejszą - patrz zdjęcie).

7

Piec około 20-25 minut - eklerki mają być złociste i suche, po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę w celu wystudzenia.

8

Gotowe eklerki przekroić na pół ostrym nożem i wypełnić jednym z poniższych nadzień.

9

Bita śmietana - przelać zimną śmietanę do misy miksera, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i pokryć nią jedną część eklerka, następnie przykryć drugą.

10

Krem budyniowy - z podanej ilości mleka odlać 50 ml i wymieszać w nim dokładnie budyń, odstawić. W garnuszku zagotować pozostałe mleko z cukrem, następnie ciągle je mieszając strumieniem wlać budyń - energicznie mieszać do momentu zgęstnienia budyniu - wystudzić. Do misy miksera przełożyć masło, zmiksować i dodawać ostudzony budyń (po 1 łyżce). Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i pokryć nim jedną część eklerka, następnie przykryć drugą.

11

Ozdabianie - tu panuje dowolność 🙂 możecie oprószyć eklerki cukrem pudrem, polać czekoladą rozuszczoną w kąpieli wodnej z masłem lub zanurzyć "kapelusze" eklerków w czekoladzie - smacznego 🙂

eklerki
eklerki upieczone
eklerki z bita śmietana

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz