Dania główne/ Ryby i owoce morza

Dorsz z risotto cytrynowym

risotto cytrynowe z dorszem i tymiankiem

Może tak rybka na obiad 🙂 dorsz z risotto cytrynowym to danie, które zachwyci Was smakiem – lekko orzeźwiające risotto z rybą w chrupiącej skórce 🙂 pycha – polecam.

Dorsz z risotto cytrynowym

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 1 cebula cukrowa (średniej wielkości)
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka do wykończenia dania
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 700 ml bulionu warzywnego (gorącego)
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny (tylko żółta część - bez białej błonki)
  • szczypta szafranu (jeżeli nie macie możecie zastąpić 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku)
  • 400 g polędwicy z dorsza
  • marynata do ryby:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1/2 szklanki startego na tarce parmezanu (małe oczka)
  • sól, mielony czarny pieprz
  • do podania: listki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Wykonanie

1

Rybę umyć i podzielić na 4 części, następnie dokładnie osuszyć np. ręcznikami papierowymi i każdy kawałek ryby posolić i popieprzyć.

2

Do talerza wlać 2 łyżki oleju, dodać paprykę, kurkumę i 2 łyżki soku z cytryny - wymieszać dokładnie. Rybę przełożyć do marynaty i dokładnie obtoczyć - ostawić na bok.

3

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.

4

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać oliwę z oliwek oraz posiekaną cebulę – całość smażyć około 2 minuty.

5

Do podsmażonej cebuli dodać suchy ryż, który należy prażyć około 1 minuty – ma się zrobić szklisty.

6

W tym momencie dodać do ryżu szafran i całość przemieszać kilka razy.

7

Do ryżu dolać białe wino i odparować (potrwa to około 1-2 minuty) – w trakcie należy całość mieszać.

8

Następnie stopniowo dodawać gorący bulion (po jednej chochli) - mieszając dość często w trakcie wchłaniania bulionu przez ryż. Kolejną partię buliony należy dodać dopiero, gdy poprzednia zostanie w całości wchłonięta przez ryż.

9

Po około 15 minutach gotowania i dodawania bulionu dodać starty parmezan, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny – wymieszać.

10

Wlać ostatnią partię bulionu i poczekać, aż w całości zostanie wchłonięty.

11

Wyłączyć ogień, dodać ostatnią łyżkę masła oraz sporą szczyptę pieprzu - wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 3-4 minuty.

12

W tym czasie rozgrzać kolejną patelnię i położyć na niej zamarynowanego dorsza, smażyć 4-5 minut z każdej strony.

13

Na talerz wyłożyć porcję risotta, kawałek dorsza - ozdobić listkami tymianku.

14

Smacznego 🙂

risotto cytrynowe z dorszem
risotto cytrynowe z dorszem i tymiankiem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz