Może tak rybka na obiad 🙂 dorsz z risotto cytrynowym to danie, które zachwyci Was smakiem – lekko orzeźwiające risotto z rybą w chrupiącej skórce 🙂 pycha – polecam.
Składniki
- 1 cebula cukrowa (średniej wielkości)
- 1 łyżka masła + 1 łyżka do wykończenia dania
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 g ryżu do risotto (np. Arborio)
- 80 ml białego wytrawnego wina
- 700 ml bulionu warzywnego (gorącego)
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z jednej cytryny (tylko żółta część - bez białej błonki)
- szczypta szafranu (jeżeli nie macie możecie zastąpić 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku)
- 400 g polędwicy z dorsza
- marynata do ryby:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1/2 szklanki startego na tarce parmezanu (małe oczka)
- sól, mielony czarny pieprz
- do podania: listki świeżego tymianku (opcjonalnie)
Wykonanie
Rybę umyć i podzielić na 4 części, następnie dokładnie osuszyć np. ręcznikami papierowymi i każdy kawałek ryby posolić i popieprzyć.
Do talerza wlać 2 łyżki oleju, dodać paprykę, kurkumę i 2 łyżki soku z cytryny - wymieszać dokładnie. Rybę przełożyć do marynaty i dokładnie obtoczyć - ostawić na bok.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać oliwę z oliwek oraz posiekaną cebulę – całość smażyć około 2 minuty.
Do podsmażonej cebuli dodać suchy ryż, który należy prażyć około 1 minuty – ma się zrobić szklisty.
W tym momencie dodać do ryżu szafran i całość przemieszać kilka razy.
Do ryżu dolać białe wino i odparować (potrwa to około 1-2 minuty) – w trakcie należy całość mieszać.
Następnie stopniowo dodawać gorący bulion (po jednej chochli) - mieszając dość często w trakcie wchłaniania bulionu przez ryż. Kolejną partię buliony należy dodać dopiero, gdy poprzednia zostanie w całości wchłonięta przez ryż.
Po około 15 minutach gotowania i dodawania bulionu dodać starty parmezan, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny – wymieszać.
Wlać ostatnią partię bulionu i poczekać, aż w całości zostanie wchłonięty.
Wyłączyć ogień, dodać ostatnią łyżkę masła oraz sporą szczyptę pieprzu - wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 3-4 minuty.
W tym czasie rozgrzać kolejną patelnię i położyć na niej zamarynowanego dorsza, smażyć 4-5 minut z każdej strony.
Na talerz wyłożyć porcję risotta, kawałek dorsza - ozdobić listkami tymianku.
Smacznego 🙂


Brak komentarzy