Dania FIT/ Śniadania/ Wegetariańskie

Domowy ser koryciński

Przyznam szczerze – myślałam, że zrobienie tego sera w domu jest bardzo trudne i zapewne nie uda się osiągnąć takiego smaku jaki ma ten kupiony, a tu proszę taka niespodzianka 🙂 ser smakuje wspaniale, jest pyszny i zginął tak szybko, że już przygotowuję się do robienia następnego. Z dodatkami możecie szaleć – czarnuszka, orzechy, zioła, czosnek… co sobie życzycie 🙂 Gorąco polecam ten przepis – zachwyt rodziny i znajomych bezcenny.

Domowy ser koryciński

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 dni

Składniki

  • 2,5 l wiejskiego mleka
  • 0,25 g podpuszki (szczypta)
  • 60 ml śmietany (ekologicznej bez zbędnych dodatków) lub ekologicznego kefiru
  • dodatki wg uznania: czarnuszka, suszone pomidory i zioła, czosnek niedźwiedzi
  • solanka:
  • 800 ml wody
  • 120 g soli

Wykonanie

1

Podpuszkę rozpuścić w ciepłej wodzie (około 30 ml). Mleko wlać do garnka i mieszając podgrzać do temperatury 37°C - 38°C (zdecydowanie polecam wykorzystać termometr kuchenny, bo bardzo ważne jest uzyskanie odpowiedniej temperatury).

2

Podgrzane mleko zdjąć z kuchenki i dodać podpuszkę rozpuszczoną w wodzie oraz śmietanę (lub kefir). Mleko należy mieszać aż do momentu powstania skrzepu i oddzielenia się serwatki – w tym momencie przerwać mieszanie i tak przygotowane pozostawić na około 30 min. Nie bójcie się, że nie będziecie wiedzieli, czy już przerwać mieszanie i pozostawić mleko – też się tego bałam, ale nie przeoczycie momentu, w którym mleko zacznie gęstnieć i rozwarstwiać się.

3

W tym momencie mleko (skrzep będzie już dokładnie widoczny) ostrym nożem należy pociąć w kostkę (zrobić kratkę – musicie być przy tym cierpliwi). Tak przygotowane mleko zostawiamy na około 20 min. Durszlak lub sitko wyłożyć chustą do sera (jeżeli jej nie macie – możecie użyć ściereczki lub pieluchy tetrowej). Skrzep wyłożyć na tak przygotowane naczynie. W tym momencie dodać przyprawy – ja użyłam 2 łyżki czarnuszki. Delikatnie wymieszać.

4

Tak przygotowany ser pozostawić na sicie na około godzinę. W tym czasie zbieramy ściereczkę do środka, by uzyskać odpowiedni kształt – tak jakby "zamykamy" ser od góry ściereczką. Po upływie godziny ser będzie już zwarty, należy zdjąć go ze ściereczki i położyć w sicie (drugą stroną). W temperaturze pokojowej musi leżakować około 15 godz. W tym czasie kilka razy należy przewrócić ser, by nabrał ładnego kształtu. W moim przypadku robiłam ser po południ i pozostawiłam go na całą noc. Po upływie wskazanego czasu ser jest gotowy, ale zdecydowanie lepiej smakuje jak pomoczymy go jeszcze w solance.

5

Sól i wodę dokładnie wymieszać i włożyć do niego ser, pozostawić na około 4 godz. Wyjąć ser z solanki.

6

Ser gotowy – przechowywać go w lodówce (najlepiej przykryty wilgotną ściereczką).

Notatki

Z podanych składników zrobimy około 300 g sera. Przepis - Niebo na talerzu (lekko zmodyfikowany).

Może Cię także zainteresować

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Monika
    5 maja 2017 at 13:21

    Przymierzam się do takiego sera jak pies do jeża 🙂 Może w końcu się zdecyduję.
    Ładnie tu u Ciebie 🙂

    • Odpowiedz
      czuczu
      5 maja 2017 at 17:49

      oj uwierz mi ja również długo się do niego przymierzałam 🙂 ale warto spróbować – jest pyszny, jeżeli będziesz miała jakieś pytania lub wątpliwości pisz 🙂 cieszę się, że Ci się podoba strona 😀 dziękuję

  • Odpowiedz
    Kasia
    23 października 2018 at 17:11

    Witaj 😊 A gdzie mogę dostać podpuszczkę?

  • Odpowiedz