Przekąski i dodatki

Domowe tortille

Zapewne tak jak i my uwielbiacie tortille – jest mnóstwo pomysłów na ich wykorzystanie, bo zawsze znajdziemy coś co można w nich zawinąć i zjeść ze smakiem…

Radzę nie czytać składu tych kupowanych 😉 , a szczerze zachęcam do spróbowania tych domowych, są BANALNIE proste, a skład najlepszy jaki możecie sobie wyobrazić 😀

Domowe tortille

Drukuj przepis
Porcje: 8 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 190 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju (np. rzepakowego)
  • 110 ml gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie

1

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić jednolitą oraz elastyczną masę – potrwa to kilka minut (jeżeli ciasto jest trochę za mokre można podsypać odrobiną mąki).

2

Wyrobione ciasto uformować w kulkę i zawinąć w folię spożywczą lub pozostawić w misce i przykryć szczelnie ściereczką – ciasto musi odpocząć około 40 min. w temperaturze pokojowej - dzięki temu nie będzie się kurczyło podczas wałkowania.

3

Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulkę.

4

Tak przygotowane kuleczki zostawić na blacie na 5 min. (przykryć je ściereczką lub folią).

5

Każdą kulkę rozwałkować na podsypanym mąką blacie i tak przygotowany placek smażyć na suchej i rozgrzanej patelni po 1-2 minuty z każdej strony (tak żeby się ładnie przyrumieniły).

6

Przechowywać szczelnie zamknięte – dzięki temu nie będą suche.

 

tortilledomowe tortilletortilla

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz