Desery i ciasta/ Dla dzieci

Domowe ptasie mleczko

domowe ptasie mleczko

Ptasie mleczko w tej wersji nie dość, że jest o niebo zdrowsze od kupnego to dodatkowo smakuje obłędnie – możecie przygotować je w dwóch wersjach: obtoczone w czekoladzie lub polane czekoladą – obie wersje są pyszne.

Musicie wypróbować ten przepis – zachwyt bliskich gwarantowany 🙂

Domowe ptasie mleczko

Drukuj przepis
Porcje: około 50 sztuk Czas przygotowania: 2 godziny (bez chłodzenia)

Składniki

  • 3 białka
  • 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 140 g cukru
  • 50 g masła
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • do obtoczenia ptasiego mleczka: 2 gorzkie czekolady

Wykonanie

1

Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić na kilka minut.

2

Szklaną formę (np. taką żaroodporną o wymiarach 35x25 cm) wyłożyć folią spożywczą.

3

Do garnka wlać mleko, dodać masło i delikatnie podrzewać do momentu rozpuszczenia się masła, następnie wyłączyć ogień i pozostawić do wystudzenia.

4

Napęczniałą żelatynę przełożyć do małego garnuszka, włączyć mały ogień i dodać połowę cukru tj. 70 g. Całość wymieszać i na minimalnym ogniu podgrzać do momentu rozpuszcznia żelatyny i cukru - bardzo ważne - nie możecie zagotować żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości żelujące. Zdjąć garnuszek z ognia i pozostawić na kilka minut.

5

Do misy miskrera wlać białka i ubić na sztywną pianę, następnie dodawać porcjami pozostały cukier (po jednej łyżce) - cały czas ubijając białka. Kiedy białka będą już błyszczące i lśniące zmniejszyć obroty i powoli wlać żelatynę z cukrem.

6

Następnie dodać mleko z masłem, całość dokładnie wymieszać.

7

Na koniec dodać ekstrakt waniliowy - przemieszać i gotowe 🙂

8

Gotową masę przelać do wyłożonej folią spożywczą formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na kilka godzin (lub na całą noc).

9

Po schłodzeniu wyjąć mleczną piankę z formy i pokroić ostrym nożem na oczekiwane kawałki (patrz zdjęcie).

10

Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić dwie czekolady i obtoczyć w niej kawałki mlecznej pianki - bardzo ważne żeby rozpuszczona czekolada nie była bardzo gorąca, a obtaczanie trzeba wykonywać dość sprawnie, żeby ciepła czekolada nie rozpuściła mlecznej pianki.

11

Jeżeli wolicie możecie polać pianki czekoladą - nie musicie ich obtaczać w całości.

12

Obtoczone pianki należy przełożyć na talerz lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia i całość włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Gotowe pianki przełożyć na talerz i przechowywać w lodówce - smacznego 🙂

ptasie mleczko
domowe ptasie mleczko
ptasie mleczko z czekolada

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz