Przekąski i dodatki/ Śniadania

Domowe musli

Domowe musli jest zdrowe, pyszne i nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo – z jogurtem, mlekiem, serkiem waniliowym, czy jako przekąska w trakcie dnia.

Zdrowie na talerzu 🙂

Składniki wybierajcie wg uznania. Do gotowego musli nie dodaję suszonych owoców – wolę nimi posypywać gotowe danie, ale jeżeli chcecie dodajcie je do gotowej mieszanki i zajadajcie wtedy, kiedy macie na nie ochotę 🙂

Domowe musli

Drukuj przepis
Porcje: 1 duży słoik Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • kilka sztuk orzechów brazylijskich
  • 50 g pestek dyni
  • 20 g sezamu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g bakalii: rodzynek, żurawiny, posiekanych moreli

Wykonanie

1

Wszystkie sypkie składniki (bez bakalii) wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Rozgrzej piekarnik do temp. 190 °C.

3

Dokładnie wymieszane i równomiernie rozłożone na blaszce składniki skropić miodem i oliwą z oliwek. Ponownie wymieszać i rozprowadzić po całej powierzchni blachy.

4

Wstawić blachę do piekarnika i piec około 25 minut. W czasie pieczenia raz przemieszać musli.

5

Gotowe musli wystudzić. W tym czasie posiekać morele.

6

Kiedy musli już się wystudzi wymieszać je z bakaliami i zajadać z jogurtem lub mlekiem.

7

Smacznego.

muslidomowe musli

 

Może Cię także zainteresować

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Zuza
    21 lutego 2018 at 12:42

    zawiera same dobro <3

    • Odpowiedz
      czuczu
      21 lutego 2018 at 12:47

      To prawda zdrowie w miseczce ?

    Odpowiedz