Mięsne/ Przekąski i dodatki

Domowe hot dogi

Domowe hot dogi są pyszne – można z nimi kombinować na wiele sposobów, dziś dwie propozycje: klasyczna i trochę podkręcona z sałatką i pysznym sosem 🙂

Jeżeli nie jecie mięsa to śmiało możecie użyć parówek sojowych – świetnie będą smakowały w wersji grillowanej 🙂

Dodatkowo możecie do tego przepisu wykorzystać prażoną cebulkę 🙂

Smacznego!

Domowe hot dogi

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 4 bułki do hot dogów (można użyć półbagietek)
  • 4 parówki z szynki (można użyć sojowych)
  • wersja klasyczna:
  • ketchup, musztarda
  • prażona cebulka
  • wersja tajska:
  • sałatka (1/4 sałaty lodowej, garść kolendry, 1/4 czerwonej cebuli, 1 mała marchewka + sos: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka jasnej pasty miso, 3 łyżki sosu sojowego, 1/2 ząbka czosnku startego na tarce o małych oczkach)
  • sos miodowy: 2 łyżki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie

1

Przygotować sałatkę: cebulę pokroić w cienkie piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, kolendę porwać na mniejsze kawałki, sałatę porwać na mniejsze kawałki - wszystkie warzywa i kolendrę przełożyć do miski.

2

Przygotować sos: wszystkie składniki sosu do sałatki przełożyć do słoika, zakręcić i dokładnie wymieszać.

3

Sosem do sałatki polać warzywa w misce i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Sos do hot dogów: wszystkie składniki dokładnie wymieszać w zamkniętym słoiczku.

5

Parówki ugotować, bułki przekroić na pół, ale nie do końca - ma powstać sakiewka do napełniania i włożyć na około 2 minuty do rozgrzanego piekarnika (temp. 200° C) - bułeczki mają zrobić się lekko chrupiące.

6

Wersja klasyczna: chrupiącą bułkę posmarować odrobiną ketchupu, włożyć do niej parówkę, polać musztardą i ketchupem i posypać prażoną cebulką.

7

Wersja tajska: do chrupiącej bułki włożyć łyżkę sałatki, na to parówka i ponownie łyżka sałatki, całość polać sosem miodowym.

8

Zajadać 🙂

Notatki

Pomysł na sałatkę i sos z książki "Street food, Głód ulicy" Jurka Sobieniaka

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz