Dania główne/ Mięsne

Domowe hamburgery

Kotlet, domowa bułka i mnóstwo ulubionych dodatków – to przepis na idealną wersję hamburgera.

Do poniższego przepisu wykorzystałam bułki do hamburgerów, na które przepis znajdziecie na stronie – idealne bułki do hamburgerów.

Jeżeli nie jecie mięsa możecie kotlet zastąpić np. grillowanym serem halloumi.

Ważny jest też wybór odpowiedniego mięsa – do hamburgerów najlepsze jest trochę tłustsze (powinno mieć około 20% tłuszczu) np. kark, mostek, czy antrykot. Jeżeli chcecie użyć chude mięso najlepiej zmieszać je z odrobiną tłustszego.

Smacznego 🙂

Domowe hamburgery

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 30 minut (bez pieczenia bułek)

Składniki

  • 4 bułki do hamburgerów (przepis znajdziecie na stronie - idealne bułki do hamburgerów)
  • 400 g wołowiny np. karkówka, antrykot, łopatka z antrykotem
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 pomidora
  • garść rukoli
  • 4 łyżki startego sera cheddar
  • 4 łyżki konfitury z czerwonej cebuli
  • 4 łyżki sosu musztardowo-miodowego
  • konfitura z cebuli:
  • 2 czerwone cebule (dość duże)
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego (użyłam gęstego)
  • sól do smaku
  • sos musztardowo-miodowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie

1

Rozpocząć od przygotowania konfitury. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę - lekko ją rumieniąc. Dodać miód, wymieszać i dodać pozostałe składniki tj. wodę, ocet, wino i sól. Dusić konfiturę do momentu odparowania wody i wina. Cebula powinna być miękka. Wystudzić.

2

Mięso umyć, pokroić ma mniejsze kawałki i zmielić w maszynce (duże oczka). Dokładnie wyrobić dłońmi i uformować kotlety - grubość około 1,5 cm.

3

Bułki przekroić na pół.

4

Przygotować warzywa - ogórki pokroić w plasterki, pomidora pokroić w plasteri, a rukolę umyć i osuszyć.

5

Składniki sosu wymieszać w miseczce.

6

Rozgrzewamy patelnię. Kładziemy na niej uformowane kotlety (nie dodajemy żadnego tłuszczu). Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy na talerz, na każdym kładziemy łyżkę startego sera i przykrywamy głębokim talerzem (w czasie gdy mięso będzie odpoczywało ser się rozpuści).

7

Patelnię wytrzeć tylko ręcznikiem papierowym i podpiec na niej bułki do hamburgerów (tylko stronę środkową bułki).

8

Na chrupiącej bułce rozsmarować łyżkę sosu musztardowo-miodowego.

9

Na sos układamy kotlet, potem ogórek kiszony, pomidor, konfitura z cebuli i rukola.

10

Należy jeść natychmiast 🙂

hamburger z wołowiną

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz