Dania FIT/ Dania główne/ Mięsne

Dim sum – chińskie pierożki gotowane na parze

Dim sum to chińskie pierożki gotowane na parze – możecie je przygotować zarówno z mięsem jak i warzywami.

My zajadaliśmy je w dwóch wersjach – jedne z wołowiną i szalotką, a drugie z kurczakiem i kimchi – najmłodszy smakosz w domu zakochał się w tych z wołowiną, ale ja z mężem nie mogliśmy najeść się tych z kimchi… są po prostu nieziemskie!!!

Przy ich przyrządzaniu jest trochę pracy – dlatego polecam zrobić trochę większą ilość i zamrozić je, na te momenty kiedy będziecie mieli ochotę na coś azjatyckiego i lekkiego 🙂

Smacznego!

Dim sum - chińskie pierożki gotwane na parze

Drukuj przepis

Składniki

  • Ciasto (podana ilość wystarczy na jeden z poniższych farszów):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • Farsz z wołowiną i szalotką:
  • 400 g wołowiny (użyłam ligawy)
  • ½ jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 2 szalotki
  • Farsz z kurczakiem i kimchi:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 300 g kimchi (przepis na kimchi znajdziecie na stronie)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ jajka
  • 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
  • Sos:
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1-2 cm świeżego imbiru (startego na tarce o małych oczkach)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/3 papryczki chili (drobno pokrojonej w plasterki)
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

1

Przygotowanie farszu z wołowiną: wołowinę zmielić i przełożyć do miski. Szalotkę posiekać w drobną kostkę (lub jeżeli nie macie na to ochoty możecie ją zmielić razem z mięsem). Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kolendrę drobno posiekać. Wszystkie przygotowane składniki dokładnie wymieszać z jajkiem i sosem sojowym. Gotowy farsz przełożyć do miski.

2

Przygotowanie farszu z kurczaka i kimchi: kurczaka oczyścić z błonek, następnie zmielić. Kapustę kimchi dokładnie odcisnąć z nadmiaru sosu – również zmielić. W misce wymieszać kurczaka, kimchi oraz sól. Jeżeli uważacie, że masa jest za rzadka możecie dodać łyżkę bułki tartej (najlepiej jak odczekacie chwilę, bo farsz po pewnym czasie robi się bardziej zwarty).

3

Ciasto - mąkę przesiać do miski miksera, dodać gorącą wodę i wyrobić na jednolitą masę. Gotowe ciasto odłożyć na blat – przykryć wilgotną ściereczką (zapobiega to twardnieniu ciasta z zewnątrz) i pozostawić na około 15 minut żeby odpoczęło.

4

Sos - wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

5

Porcję ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek i wycinać z niego wymagany kształt:

6

- w przypadku farszu z wołowiną wycinamy kółka o średnicy około 10 cm,

7

- w przypadku farszu z kurczakiem wycinamy kwadraty o boku około 8-9 cm.

8

Na gotowe ciasto nakładać po łyżeczce farszu i zawijać:

9

- w przypadku farszu z wołowiną boki ciasta zbieramy do góry, sklejamy i zakręcamy,

10

- w przypadku farszu z kurczakiem zbieramy boki ciasta do góry, ale nie sklejamy go u góry.

11

Gotowe pierożki gotować na parze – jeżeli macie specjalny koszyczek bambusowy, to jego dno należy wyłożyć papierem do pieczenia, podziurkować w kilku miejscach i posmarować odrobiną oleju – na tak przygotowany koszyczek wykładamy pierożki, przykrywamy bambusową pokrywką i stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gotować 5-6 minut (z wołowiną) lub 7-8 minut (z kurczakiem).

12

Jeżeli nie macie koszyczka bambusowego – nic straconego użyjcie do tego innego naczynia, w którym możecie ugotować coś na parze np. metalowy durszlak i pokrywka z garnka (tylko pamiętajcie, że pierożki nie mogą się dotykać).

13

Zajadać po ugotowaniu z przygotowanym sosem - smacznego.

dim sumdim sumdim sum chińskie pierożkidim sum z kimchidim sum z wołowiną

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz