Zupy

Cytrynowa zupa z cukinii

zupa z cukinii

Dziś propozycja na wykorzystanie żółtych cukinii – zupa jest kremowa i orzeźwiająca 🙂

Poziom kwaśności możecie regulować ilością soku z cytryny 🙂

Cytrynowa zupa z cukinii

Drukuj przepis
Porcje: 4-6 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 3 żółte cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy
  • skórka otarta z jednej cytryny (najlepiej ekologicznej)
  • sok z ½ lub 1 cytryny (ilość zależy od tego jak cytrynową zupę chcecie otrzymać - zacznijcie od mniejszej ilości)
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha lub ½ papryczki chili bez pestek (pokrojona w cienkie paseczki)
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża łyżka kremowego serka śmietankowego (kanapkowego)
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: podprażone pestki słonecznika, olej lniany, grillowane plasterki cukinii

Wykonanie

1

Cukinię umyć i pokroić w plastry, ziemniaki obrać i pokroić w plastry, czosnek obrać i pokroić w plastry.

2

Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę (tylko żółtą część bez białej skórki), wycisnąć z niej sok.

3

W dość sporym garnku rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć je około 3 minut (w trakcie przemieszać dwa razy).

4

Kolej na cukinię – dorzucić ją do podsmażonych ziemniaków, wymieszać. Smażyć warzywa około 4 minut. W trakcie smażenia dodać do nich skórkę z cytryny i czosnek.

5

Kolej na chili (lub srirachę) i kurkumę – po dodaniu przypraw wymieszać i wlać bulion warzywny.

6

Przykryć garnek i gotować około 5 minut – cukinia powinna być prawie miękka.

7

Wyłączyć ogień i zblendować zupę na aksamitny krem.

8

Do zupy dodać sok z cytryny (tyle ile sobie życzycie), doprawić do smaku solą i pieprzem.

9

Kiedy smak będzie taki jak lubicie dodać serek śmietankowy i mieszać tak długo aż się rozpuści.

10

Gotowe – można zajadać 🙂


Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz