Dania FIT/ Dania główne/ Wegetariańskie

Curry z ziemniaków i fasolki szparagowej

curry z ziemniaków i fasolki

Może tak zrobicie dziś na obiad curry z ziemniaków i fasolki szparagowej 🙂

Niby danie warzywne, a jest bardzo sycące i smaczne 🙂 polecam

Curry z ziemniaków i fasolki szparagowej

Drukuj przepis
Porcje: 5-6 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 papryczka chili (jeżeli macie mało ostrą możecie dodać więcej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • kawałek imbiru (3-4 cm)
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka kuminu (mielonego)
  • 11/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki
  • 2 garście posiekanej świeżej kolendry
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: ugotowany ryż, chlebki naan

Wykonanie

1

Najpierw przygotować wszystkie składniki - czosnek obrać, imbir obrać i pokroić w plasterki, pomidory pokroić w kostkę, fasolkę szparagową oczyścić z końcówek (jeżeli jest bardzo długa przekroić na pół), ziemniaki obrać (lub wyszorować jeżeli są młode) i pokroić w dość spore kawałki.

2

Przygotować bazę/sos - do kielicha blendera przełożyć papryczkę chili, dwa ząbki czosnku (obrane), plasterki imbiru (obranego) i 1/3 pokrojonych pomidorów.

3

Całość dokładnie zblendować.

4

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać kumin oraz ziarenka gorczycy i smażyć minutę. Dodać ziemniaki i fasolkę, smażyć warzywa 3-4 minuty.

5

Następnie dodać przygotowany wcześniej sos, całość dokładnie wymieszać i smażyć chwilkę.

6

Do garnka wlać mleczko kokosowe, bulion i całość gotować 15-20 minut.

7

Kiedy sos lekko zgęstnieje, a warzywa zmiękną wyłączyć ogień i dodać natkę, kolendrę oraz sok z cytryny, wymieszać - na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem (jeżeli lubicie ostre dania możecie dodać jeszcze chili).

8

Zajadać 🙂

Notatki

przepis Jadłonomia Marty Dymek - zmodyfikowany

curry z ziemniaków i fasolki

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz