Dania FIT/ Dania główne/ Wegetariańskie

Curry z kalafiora i ziemniaków

Curry z kalafiora i ziemniaków to świetne warzywne danie, które pomimo braku wśród składników mięsa jest bardzo sycące – koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂

Zapach podczas przygotowywania – nieziemski 🙂

Curry z kalafiora i ziemniaków

Drukuj przepis
Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 mały kalafior (lub pół dużego)
  • 4 ziemniaki
  • 1 butelka passaty pomidorowej (około 690 g)
  • 1 szklanka wody
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 2 płaskie łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki mielonego kuminu (1 i 1/2 do pasty curry oraz 1/2 łyżeczki do przyprawienia dania), 1/2 łyżeczki kurkumy
  • do podania: ugotowany ryż, świeża kolendra

Wykonanie

1

Przygotować warzywa - kalafior umyć i podzielić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w dość sporą kostkę np. 3 cm, chili przekroić wzdłuż i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w paseczki, czosnek obrać i pokroić w plastry, imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać i posiekać w kostkę.

2

Przygotować pastę curry - do kielicha blendera przełożyć czosnek, imbir, chili, 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1 łyżkę oleju, 2 łyżki passaty pomidorowej, szczyptę soli - całość zblendować na pastę.

3

Na patelni rozgrzać pozostałe 3 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulę i smażyć 2-3 minuty, następnie dodać pastę curry i całość dokładnie wymieszać.

4

Cebulę z pastą przełożyć do garnka, w którym będziecie przygotowywać curry, a następnie do garnka dorzucić kalafior i ziemniaki, wymieszać.

5

Warzywa w sosie smażyć 2-3 minuty, dolać pozostałą passatę pomidorową oraz szklankę wody. Dokładnie wymieszać i dodać przyprawy - łyżeczkę soli, mieloną kolendrę, pozostałe 1/2 łyżeczki mielonego kuminu oraz kurkumę.

6

Curry gotować pod przykryciem około 15 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze około 5 minut, na koniec spróbować i w razie potrzeby dodać soli.

7

Drugiego dnia smakuje równie dobrze jak pierwszego 🙂

Notatki

przepis z książki Jadłonomia Marty Dymek (lekko zmodyfikowany)

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz