Dania FIT/ Przekąski i dodatki/ Śniadania

Croissanty z duszoną brukselką i serem camembert

Zapewne dla wielu słowo brukselka nie kojarzy się najlepiej, ale uwierzcie mi – po zjedzeniu croissantów z duszoną brukselką zmienicie zdanie 🙂

Jedząc je wydawałam dziwne odgłosy 😉 – a to znak, że baaaardzo mi smakowały.

Dajcie znać jak Wam podoba się ten przepis i czekam na zdjęcia Waszych rogalików 🙂

Croissanty z duszoną brukselką i serem camembert

Drukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 200 g brukselki
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki srirachy (sos chili)
  • 60 g serka camembert (naturalnego) lub serka koziego (roladki dojrzewającej)
  • 1 garść rukoli
  • 2 croissanty
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Brukselkę umyć, osuszyć i drobno posiekać (można w szatkownicy).

2

Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną brukselkę, posolić (duża szczypta) i odrobinę popieprzyć oraz dodać paprykę wędzoną i sos chili. Całość dokładnie wymieszać i dusić około 5-10 minut.

3

Kiedy brukselka będzie już dość miękka spróbować i w razie potrzeby dodać odrobinę soli.

4

Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Croissanty przekroić delikatnie na pół (uwaga - są bardzo kruche). Na blaszce ułożyć rogaliki (rozcięciem do góry), na spodach croissantów położyć po dwa plasterki serka.

6

Wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut - ser ma się rozpuścić (zajmie to 3-4 minuty).

7

Wyjąć rogaliki z piekarnika, na częściach z roztopionym serkiem ułożyć po 2 łyżki brukselki, na niej ułożyć listki rukoli i przykryć górnymi częściami rogalików.

8

Zajadać ciepłe 🙂

Notatki

Przepis z książki Sezonowe Warzywo Dominiki Wójcik (lekko zmodyfikowany)

brukselkacroissanty z serem

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz