Dania FIT/ Dania główne/ Wegetariańskie

Ciecierzyca w pomidorach

ciecierzyca w pomidorach z natka

Dziś pierwszy przepis z nowej serii Roślinnych poniedziałków 🙂

Nasz główny składnik na dziś to CIECIERZYCA (cieciorka) – zwana również grochem włoskim.

W naszej kuchni chyba najbardziej popularna jest odmiana kabuli – to dość duże kremowe ziarna przypominające swoim kształtem obrane orzechy laskowe. W ramach ciekawostki warto zaznaczyć, że istnieje również inna odmiana – ciecierzyca desi, która jest dużo mniejsza i może mieć różne kolory.

Ciecierzyca posiada mnóstwo składników odżywczych – jest doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. W jej składzie znajdują się zarówno witaminy z grupy B jak i wspomniane wyżej mikroelementy: fosfor, cynk, potas, magnez i żelazo. Dodatkowo ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem białka – w połączeniu z kaszą może stanowić pełnowartościowy posiłek dla osób, które nie spożywają mięsa.

No i nie zapominajmy o tym, że ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.


Ciecierzyca w pomidorach

Drukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • 1 płaska łyżeczka soli (lub mniej)
  • ¼ szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie

1

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

2

Odsączyć ciecierzycę (wodę pozostawić - można ją wykorzystać później np. do zrobienia wegańskiej bezy lub majonezu).

3

Na patelni rozpuścić olej kokosowy dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty.

4

Następnie do podsmażonej cebuli dodać przyprawy – kmin, kolendrę, paprykę słodką i ostrą, wymieszać i smażyć minutę.

5

Do przyprawionej cebuli dodać ciecierzycę i ponownie smażyć 2-3 minuty.

6

Kolej na pomidory – całą passatę wlać na patelnię, dodać miód/syrop, sól i całość wymieszać.

7

Ciecierzycę gotować około 5 minut, po tym czasie dodać do niej mleczko kokosowe, całość dokładnie wymieszać i kiedy ponownie zacznie się gotować wyłączyć ogień.

8

Dodać jedną łyżkę posiekanej natki pietruszki, wymieszać.

9

Gotowe – można zajadać 🙂 przed podaniem posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.

ciecierzyca w pomidorach


Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz