Desery i ciasta/ Dla dzieci

Ciasto jogurtowe z malinami

ciasto jogurtowe z malinami

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc koniecznie trzeba upiec coś pysznego i poprawiającego nastrój 🙂 – ciasto jogurtowe z malinami sprawdzi się w tym przypadku idealnie.

Maliny możecie zastąpić truskawkami, borówkami, czy jagodami 🙂

Ciasto jogurtowe z malinami

Drukuj przepis
Porcje: 10-12 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub pasty waniliowej)
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka malin
  • kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 lyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty waniliowej)
  • do podania: cukier puder

Wykonanie

1

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od kruszonki - do misy mikser wsypać mąkę, cukier, pokrojone w kawałeczki zimne mało i ekstrakt waniliowy - ucierać mieszadłem do momentu powstania kruszonki (około 4 minut) - kruszona jest gotowa kiedy po wzięciu jej do ręki i po ściśnięciu zbija się w bryłę 🙂 Gotową kruszonkę wstawić do lodówki (niech się chłodzi).

2

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.

3

Okrągłą formę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

4

W głębokim talerzu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

5

Do misy miksera (czystej) wbić jajka, dodać cukier i ekstrakt waniliowy - ubijać do momenty powstania jasnej, gęstej i błyszczącej piany.

6

Zmniejszyć obroty miksera i do ubitych jajek dodać jogurt naturalny, dokładnie wymieszać.

7

Następne do płynnej masy dodawać partiami mąkę, mieszać do momentu połączenia się składników.

8

Na koniec do ciasta dodać rozpuszczone masło i całość ponownie wymieszać.

9

Do formy wlać połowę ciasta i ułożyć na nim połowę malin, następnie wylać na nie resztę ciasta i ułożyć pozostałe maliny.

10

Ciasto posypać schłodzoną kruszonką i piec 45 minut.

11

Po wyjęciu ciasta z piekarnika poczekać, aż prestygnie - posypać cukrem pudrem i zajadać 🙂

ciasto jogurtowe z malinami i kruszonka
ciasto jogurtowe z malinami

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz