Dania główne/ Mięsne

Chrupiące kotlety w ziołowej panierce

Powiem tak – przy tych kotletach inne delikatnie mówiąc wymiękają 😉 w chrupiącej panierce czuć zioła i pyszny ser… czego chcieć więcej.

Chrupiące kotlety w ziołowej panierce to świetny pomysł na rodzinny obiad lub imprezę dla najmłodszych – gwarantuję Wam będą zachwyceni.

Jeżeli chodzi o dodatki to możecie szaleć do woli – my zajadaliśmy je z kaszą jaglaną i surówką z ogórka i rzodkiewki.

Smacznego!

Chrupiące kotlety w ziołowej panierce

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (lub 2 polędwiczki z indyka)
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki soli (+szczypta do jajek)
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki startego grana padano (lub parmezanu)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • do podania: kasza jaglana, surówka z ogórka i rzodkiewki

Wykonanie

1

Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić wzdłuż, tak aby powstały cienkie kotlety. Jeżeli nadal będą się Wam wydawały za grube możecie je lekko rozbić.

2

W jednym głębokim talerzu wymieszać składniki panierki – bułkę, zioła, sól, pieprz i parmezan.

3

W drugim głębokim talerzu roztrzepać jajka z odrobiną soli i szczyptą pieprzu.

4

Na patelni rozgrzać olej.

5

Każdy kotlet należy zanurzyć w jajkach, a następnie obtoczyć w panierce.

6

Smażyć na średnim ogniu do momentu aż kotlety będą rumiane, a mięso nie będzie surowe.

7

Podawać ciepłe z Waszymi ulubionymi dodatkami.

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz