Dania FIT/ Wegetariańskie

Chrupiąca dynia

Chrupiąca dynia – uwielbiam 🙂 w tym przepisie smażymy ją w pysznej panierce, a następnie zapiekamy pod sosem pomidorowym i serem.

Jeżeli macie ochotę możecie również zajadać samą smażoną i chrupiącą dynię np. z waszą ulubioną sałatką – jest pycha.

Smacznego😊

Drukuj przepis
Porcje: 4-6 Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 500 g dyni hokkaido - nie trzeba jej obierać
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki z oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka cukru (płaska)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz do smaku
  • garść listków bazylii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła + 4 łyżki oleju (do smażenia)
  • 40 g startego parmezanu

Wykonanie

1

Dynie umyć i pokroić w plastry grubości 1-1,5 cm.

2

Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Bazylię (jeżeli używamy) porwać w dłoniach na mniejsze fragmenty.

3

Do głębokiego talerza wbić jajko, dodać odrobinę soli oraz pieprzu, całość dokładnie rozbełtać widelcem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.

4

Rozgrzać patelnię, dodać masło i olej. Każdy kawałek dyni najpierw obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej (każdy bok) i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Usmażoną dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziecie piec dynię.

5

* wersja bez sosu - jeżeli nie chcecie zapiekać dyni pod sosem pomidorowym naczynie żaroodporne przed wyłożeniem do niego usmażonej dyni, należy posmarować rozpuszczonym masłem wymieszanym z odrobiną oleju. Następnie ułożyć w naczyniu usmażoną dynię, a na górę zetrzeć parmezan, zapiekać około 20 minut (pierwsze dziesięć minut piec pod folią aluminiową, a kolejne już bez przykrycia).

6

* wersja z sosem - w garnku rozgrzać oliwę z oliwek i dodać czosnek, po kilku sekundach dodać pomidory i wszystkie przyprawy (sól, cukier, ostrą paprykę, bazylię - jeżeli używacie), całość dusić około 5 minut. Po tym czasie sos zblendować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

7

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

8

Na dyni ułożonej w naczyniu żaroodpornym równomiernie rozprowadzić sos pomidorowy i całość posypać tartym parmezanem. Piec około 25-30 minut.

Notatki

Przepis - Kwestia smaku (zmodyfikowany)

dyniadynia w pomidorachdynia smażonadynia w pomidorach

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz