Domowa piekarnia/ Przekąski i dodatki

Chlebki pita

Powiem tak – chlebki wychodzą idealne, a do środka możecie włożyć swoje ulubione dodatki np. kotleciki z ciecierzycy (przepis znajdziecie na stronie: zielone falafele ) z surówką lub pieczone mięso z sosem i surówką.

Smacznego 🙂

Chlebki pita

Drukuj przepis
Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 3 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ szklanki ciepłej wody

Wykonanie

1

Do misy miksera przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i wymieszać. Następnie (ciągle mieszając) dodać ciepłą wodę i wyrobić – ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Pozostawić je w misce i przykryć ściereczką – musi wyrosnąć, potrwa to około 1 godz.

2

Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrągły placek grubości około 0,5 cm.

3

Placki przełożyć na blachę (ja użyłam dwóch) wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie przykryć je ściereczkami i pozostawić na kolejne 20 min.

4

Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.

5

Blachę z chlebkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 8-10 min.

6

Chlebki są gotowe, gdy będą lekko zrumienione i „napompują” się w środku.

7

Wystudzić. Do faszerowania należy rozciąć jeden brzeg, żeby powstała kieszonka.

8

propozycja podania: falafele (kotleciki z ciecierzycy), sałatka z białej kapusty z sosem curry, hummus lub to na co akurat macie ochotę 🙂

pita i falafle

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz