Domowa piekarnia/ Przekąski i dodatki

Chleb gryczany

chleb gryczany z dynia

Dziś przepis na chleb, który zaskoczył nawet mnie 🙂 w sumie składa się z kaszy gryczanej i ziarenek 🙂 samo zdrowie.

Dajcie znać jak Wam smakował.

Chleb gryczany

Drukuj przepis
Porcje: 2 małe boczenki lub jeden duży Czas przygotowania: 3-4 dni

Składniki

  • 2 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 700 ml wody niegazowanej
  • 8 łyżek ulubionych ziaren np. pestki dyni, ziarna słonecznika
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • do wysmarowania formy/foremek: olej roślinny i bułka tarta

Wykonanie

1

1 dzień: kaszę gryczaną zalać w misce wodą i zostawić

2

2 dzień: kilka razy przemieszać kaszę

3

3 dzień: uprażyć pestki i odstawić na bok, z kaszy gryczanej zlać nadmiar wody (tylko to co jest ponad kaszą), następnie dokładnie zblendować kaszę na gładką masę, dodać do niej uprażone ziarna, sól i otręby - całość wymieszać. Gotową masę wylać do przygotowanej długiej keksówki (lub dwóch mniejszych - 23 cm) i pozostawić chleb do wyrośnięcia na kolejne 12 godzin

4

4 dzień: rozgrzać piekarnik do temp. 180°C i piec chleb około 60 minut

5

Gotowy chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

chleb gryczany
chleb gryczany z dynia

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz