Dla dzieci/ Przekąski i dodatki

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu to idealna alternatywa dla niezdrowych przekąsek 🙂

Jarmuż jest jedną z najstarszych odmian użytkowych kapusty. Jedzony był już 2000 lat p.n.e. Nie bez powodu nazywany jest królem zielonych warzyw. Jest świetnym źródłem wapnia. 100 g świeżego jarmużu dostarcza 157 mg tego pierwiastka (dla porównania 100 g mleka ma 120 mg Ca). Jako jedno z nielicznych warzyw zawiera korzystny stosunek wapnia do fosforu (Ca : P = 2,8 : 1), dzięki czemu wapń jest lepiej przyswajalny. Ponadto jarmuż zawiera dużo żelaza (1,7 mg/ 100 g) oraz potasu (530 mg/ 100 g). To prawdziwa skarbnica beta-karotenu (5350 ug/ 100 g) oraz witaminy C (120 mg/ 100 g), czyli substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Dodatkowo zawiera sulforofan – związek z grupy izotiocyjanianów o właściwościach przeciwnowotworowych. Jarmuż posiada także duże ilości witaminy K (705 ug/ 100 g), która umożliwia wychwyt wapnia z kości i jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi.

Chyba już bardziej nie muszę Was przekonywać do spróbowania tego wspaniałego warzywa.

Chipsy z jarmużu

Drukuj przepis
Porcje: 1 miseczka Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 3 gałązki jarmużu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Wykonanie

1

Jarmuż dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, następnie odciąć liście od łodygi np. nożyczkami.

2

Listki porwać na mniejsze kawałeczki - takie na jeden kęs i przełożyć do miski.

3

Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

4

Do miski z jarmużem dodać przyprawy i olej, następnie dłońmi dokładnie wmasować olej i przyprawy w każdy kawałeczek jarmużu.

5

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć jarmuż i rozprowadzić go równo po całej powierzchni - listki nie mogą na siebie nachodzić.

6

Tak przygotowany jarmuż wstawić do piekarnika i piec 4-5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 2-3 minuty.

7

Bardzo ważne jest kontrolowanie stopnia wypieczenia - chipsy nie mogą zrobić się bardzo brązowe, bo będą gorzkie.

8

Upieczone chipsy jarmużowe pozostawić na kilka minut żeby wystygły - potem można już chrupać 🙂

jarmużjarmuż chipsy

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz