Dania g艂贸wne/ Mi臋sne

Chili con carne

chili con carne

Dzi艣 pierwszy przepis z serii – dania kuchni meksyka艅skiej馃榿

Chili con carne z fasol膮 i kukurydz膮 馃槑 przyda si臋 Wam zar贸wno do burrito jak i tacos 鉂

Mi艂ego dnia 馃槉

Chili con carne

Drukuj przepis
Porcje: 6-8 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Sk艂adniki

  • 500 g mi臋sa wo艂owego
  • 3 艂y偶ki oliwy z oliwek
  • 陆 p臋czka 艣wie偶ej kolendry
  • 1 cebula (polecam cukrow膮)
  • 2 z膮bki czosnku
  • 陆 papryczki chili
  • 1 艂y偶eczka s艂odkiej papryki w proszku
  • 1/3 艂y偶eczki w臋dzonej papryki w proszku
  • 1 艂y偶eczka suszonego oregano
  • szczypta cukru
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 szklanka bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 艂y偶ka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 陆 puszki czerwonej fasoli z puszki

Wykonanie

1

Mi臋so umy膰, osuszy膰 i zmieli膰 w maszynce (du偶e oczka).

2

Cebul臋 obra膰 i posieka膰 w kostk臋, czosnek obra膰 i zetrze膰 na tarce o ma艂ych oczkach, chili pokroi膰 w cieniutkie plasterki, a kolendr臋 posieka膰 鈥 oddzieli膰 posiekane 艂ody偶ki od posiekanych listk贸w 馃槉

3

Na du偶ej patelni rozgrza膰 oliw臋 i doda膰 do niej cebul臋, 艂ody偶ki kolendry i chili 鈥 sma偶y膰 2 minuty.

4

Nast臋pnie doda膰 czosnek, przemiesza膰 i doda膰 zmielone mi臋so. Ca艂o艣膰 sma偶y膰 oko艂o 8 minut 鈥 mi臋so ma by膰 lekko br膮zowe.

5

Na patelni臋 wla膰 p艂yny 鈥 passat臋 pomidorow膮, bulion, nast臋pnie doda膰 koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (s贸l, pieprz, cukier, oregano, papryk臋 s艂odk膮 i w臋dzon膮). Ca艂o艣膰 dusi膰 15 minut.

6

Do sosu doda膰 kukurydz臋 i fasol臋 (ods膮czone) oraz posiekane listki kolendry, ca艂o艣膰 przemiesza膰 i zmniejszy膰 ogie艅 鈥 do艣膰 cz臋sto mieszaj膮c dusi膰 jeszcze oko艂o 10 minut - p艂yn powinien dobrze odparowa膰.

7

Na koniec spr贸bowa膰 鈥 w razie potrzeby doda膰 soli lub pieprzu.

8

Podawa膰 w r贸偶nych formach 鈥 tacos, burrito, samo mi臋sko z avocado i 艣mietan膮 + salsa pomidorowa 馃槉

9

Smacznego!

Mo偶e Ci臋 tak偶e zainteresowa膰

Brak komentarzy

Odpowiedz