Desery i ciasta/ Dla dzieci/ Domowa piekarnia

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę w trakcie dnia – moja ulubiona wersja: świeżo upieczona chałka, zimne masło i pyszny dżem lub konfitura 😀 😀

Jeżeli chodzi o wykończenie to możecie użyć maku, sezamu lub kruszonki – kto co lubi 🙂

Z podanego przepisu wychodzi jedna duża chałka, oczywiście możecie również zrobić dwie mniejsze – tylko wtedy pamiętajcie o skróceniu czasu pieczenia.

Smacznego!

Chałka z kruszonką

Drukuj przepis
Porcje: 8-10 Czas przygotowania: 2,5 godziny

Składniki

  • ½ szkl. mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 ½ szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania chałki
  • kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 25 g masła (zimnego)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie

1

Przygotowanie rozpocząć od zaczynu - w małym garnuszku podgrzać mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące), dodać drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać i pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia (przykryć).

2

Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, pozostałe dwie łyżki cukru i ekstrakt waniliowy - wymieszać. Następnie dodać zaczyn, jajka oraz rozpuszczone masło, mieszać około 3-4 minut (w mikserze - mieszadłem).

3

Po tym czasie ciasto należy wyrabiać około 3-5 minut (w mikserze - hakiem). Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste - jeżeli macie wrażenie, że jest za mokre podczas wyrabiania możecie podsypać odrobiną mąki.

4

Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce (pod przykryciem) do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

5

W tym czasie przygotować kruszonkę - wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i mieszać mieszadłem do momentu powstania kruszonki - gotową przełożyć do lodówki.

6

Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej z nich uformować wałek (dłońmi rolować ciasto na stolnicy).

7

Rozpocząć zwijanie chałki - najpierw wszystkie 4 wałeczki złączyć z jednej strony (tak jak na zdjęciu), a następnie należy przekładać wg następującej instrukcji - nadajemy numery wałeczkom (licząc od lewej strony 1,2,3,4), następnie wałek nr 4 z prawej strony zakładamy przed wałkiem nr 3, potem wałek nr 2 przekładamy przed wałek nr 1, na koniec wałek nr 2 przekładamy za wałek nr 3 (tym razem w lewą stronę) - w ten sam sposób przekładamy wałeczki do samego końca, gdy już się nam skończą należy zlepić wszystkie końce razem.

8

Tak przygotowany warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - potrwa to około 35-40 minut.

9

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 175°C.

10

Po wyrośnięciu chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną wody, następnie obficie posypać kruszonką i wstawić do piekarnika.

11

Piec około 35 minut (chałka ma być rumiana).

jak zwijać chałkęchałka z kruszonkąchałkachałka z kruszonką

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz