Chaczapuri … kto ich nie lubi 🙂 Poniżej podaję Wam przepis na klasyczną wersję gruzińskich chlebków zapiekanych z serem. Co prawda tradycyjnie nie miesza się aż trzech rodzajów sera, ale różne kombinacje są spotykane dość często i dlatego możemy spotkać tak wiele wersji tej świetnej potrawy.
U nas najlepiej sprawdza się wersja serowa, ale świetnie smakuje też ze szpinakiem, czy z nadzieniem serowo-ziemniaczanym 🙂
Wielu osobom wydaje się, że ich przygotowanie jest bardzo trudne – nic bardziej mylnego, najtrudniejsze w tym przepisie jest wytrwanie w następującym postanowieniu – „nie zjem wszystkich chlebków od razu” 😀
Smacznego!
Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać (mąkę, drożdże, sól). Następnie dodać płynne składniki (olej, jogurt, wodę) i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Gotowe ciasto przykryć szczelnie w misce i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. W czasie wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Wszystkie sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dokładnie wyrobić dłońmi na jednolitą masę. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części (w zależności od tego jakiej wielkości chlebki chcecie uzyskać). Porcję ciasta rozwałkować (można rozgnieść dłońmi) podsypując odrobiną mąki w razie potrzeby. Na środku położyć kulkę masy serowej i zawijać ciasto dookoła - dokładnie zlepić wszystkie zebrane brzegi na górze. Tak przygotowane ciasto z nadzieniem musimy rozwałkować lub rozgnieść dłońmi do grubości około 1 cm (lub trochę więcej jeżeli lubicie grubsze chlebki). Chaczapuri pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze około 10-15 minut. Chlebki podczas pieczenia mogą "puchnąć" i nadzienie może wypływać - sposobem na to jest zrobienie przed pieczeniem małej dziury na środku chlebka (należy przedziurawić tylko wierzchnią warstwę ciasta). Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy