Dania główne/ Dla dzieci/ Mięsne/ Wegetariańskie

Calzone

calzone z nadzieniem warzywnym

Dziś pizza calzone – pieróg z ulubionymi dodatkami 🙂

Przedstawiam Wam dwie propozycje – farsz warzywny lub klasycznie szynka/ser.

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • nadzienie warzywne:
  • 1/3 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1/2 bakłażana
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 150 g mozarelli startej na tarce o dużych oczkach
  • lub
  • nadzienie z mięsem:
  • 4 plasterki szynki gotowanej włoskiej
  • 150 g mozarelli startej na tarce o dużych oczkach
  • suszone oregano
  • do podania: sos pomidorowy (1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta cukru, puszka pomidorów, sól i pieprz do smaku)

Wykonanie

1

W garnku (dość sporym, bo w nim będziecie robić ciasto) podgrzać mleko - nie gotować, następnie zdjąć je z ognia i dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, całość dokładnie wymieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

2

Do wyrośniętego zaczyny dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek - całość wymieszać dokładnie dłońmi, kiedy powstanie już jednolite ciasto uformować z niego kulę i zostawić w garnku do wyrośnięcia (pod przykryciem) na około 30 minut.

3

W tym czasie przygotować farsz warzywny.

4

Wszystkie warzywa umyć, cebulę pokroić w piórka, a pozostałe w kostkę.

5

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać wszystkie warzywa, posypać je oregano, papryką słodką i smażyć około 10 minut. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

6

Piekarnik rozgrzać do temp. 220-230°C.

7

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

8

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, a każdą z nich rozwałkować - ma powstać koło o średnicy dużego talerza.

9

W zależności od tego jaki farsz wybraliście rozłożyć go na jednej połowie każdego z placków i posypać startym serem, następnie skleić dokładnie brzegi (tak jak pieroga) i zawinąć w falbankę 🙂

10

Gotowe calzone przełożyć na blachę i piec w rozgrzanym piekarniku około 15-20 minut (pizze mają być złociste).

11

W trakcie pieczenia przygotować sos pomidorowy - w małym garnuszku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać starty na tarce o małych oczkach czosnek, po kilku sekundach dodać pomidory, oregano i cukier. Gotować 10-15 minut i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli mieliście duże kawałki pomidorów i nie rozpadły się one podczas gotowania możecie sos zblendować.

12

Smacznego 🙂

ciasto na pizze
calzone z szynka
calzone
calzone z nadzieniem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz